Clean Technology olarak bilinen Cleantech; “temiz teknoloji” olarak adlandırılmaktadır ve çevresel sürdürülebilirliği artırmayı amaçlayan çeşitli şirketler ve teknolojileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu sektördeki şirketler önemli enerji verimliliği geliştirmeleri, sürdürülebilir kaynak kullanımı ve çevresel koruma faaliyetleri aracılığıyla olumsuz çevresel etkileri azaltmaya yönelik faaliyet göstermektedir.
Burada geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, bilgi teknolojisi, yeşil ulaşım, elektrikli motorlar, yeşil kimya gibi geniş bir teknoloji yelpazesi görülmektedir.
Bu sektörler arasında “Enerji üretimi, enerji depolama, enerji altyapısı, enerji verimliliği, ulaşım, su ve atık su, hava ve çevre, malzemeler, üretim ve endüstri, tarım, geri dönüşüm ve atık” bulunmaktadır.
Özellikle günümüz için önemli olan temiz ve sürdürülebilir bir hayata hizmet etmeye çalışan cleantech alanı temel olarak 3 ana amacı kapsamaktadır.
1- Daha düşük maliyetle üstün performans sağlamak
2- Negatif ekolojik etkiyi büyük ölçüde azaltmak veya ortadan
kaldırmak
3- Doğal kaynakların üretken ve sorumlu kullanımı geliştirmek
Dünya gittikçe çevresel zorluklarla karşılaşmaya başlamıştır ve gezegeni korumak için sürdürülebilir bir geleceğe doğru adım atılması gerekmektedir.
Bu noktada Cleantech çeşitli çözümler ve değerler üreten bir sektör olarak önemli bir noktadır.
- Üretim süreçlerine dayalı temiz üretim:
“Temiz (sürdürülebilir) üretim” kavramı, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından “bütünsel ve önleyici bir çevre stratejisinin ürün ve süreçlere sürekli olarak uygulanması ile insanlar ve çevre üzerindeki risklerin azaltılması” olarak tanımlanmaktadır.
Kaynakların (Hammadde, su ve enerjinin) etkin kullanımı, kirlilik yaratacak hammaddelerin (toksik ve tehlikeli hammaddelerin) kullanılmaması ve bütün atıkların miktar ve kirlilik oranlarının üretim süreci esnasında azaltılmasıdır.
- Bu tanımlamaya göre temiz (sürdürülebilir) üretim
Üretim prosesleri için malzeme ve enerji tüketiminin........