Sanayinin “ Gri Yakalı” çalışanları…
Cumhuriyet döneminden bugüne kadar sanayimize, işletmelerimize nitelikli insan gücü yetiştiren okullarımız…
Çırak okulları, Sanat Enstitüsü, Teknik meslek lisesi, Teknik Kolej, Tekniker, Yüksek Tekniker, Meslek yüksekokulu, Mühendislik eğitimi veren Teknik okullar, Akademiler, Üniversiteler, Yüksek teknoloji Enstitüleri, Teknik üniversiteler.
Bazıları örneğin Çırak okulları, kapandı bazılarının adları değiştirildi.
Bilgisayar temelli liseler, Mekatronik Meslek liseleri günümüzde kalifiye / nitelikli eleman yetiştiren okullarımıza eklendiler..
Günümüzde mühendislik eğitimi dışındaki meslek eğitimi veren okullarımızdan mezun olup ta işletmelerde üretim hatlarının , süreçlerinin her kademesinde emek yoğun çalışanlar genellikle mavi iş giysisi, iş tulumu giydikleri için “Mavi yakalı “ çalışanlar olarak tanımlanmakta..
İşletmelerin, insan kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama bölümlerinde büro elemanı olarak ( şef, müdür dahil ) çalışan tüm personele de “Beyaz yakalı “çalışanlar olarak tanımlanmaktadır.
İşletmelerin üretim hattında veya teknik destek bölümlerinde çalışan “Mavi Yakalılar” arasından yetişmiş, zaman içinde deneyim kazanmış ve ekip şefi, ustabaşı veya vardiya şefi olarak nitelendirilen, ancak belirli bir eğitim almış (Meslek liselerinden mezun). Buna rağmen üretim hattında yaptığı işin tüm teknik özelliklerini bilen, birlikte çalıştığı veya yönettiği insanları bire bir tanıyan, zaman içinde kazandığı deneyimlerle oluşabilecek her türlü hatayı öngörebilen, makinelerin arıza durumunda hızlı müdahale edebilen ve hatalı bir yarı mamül geldiğinde bunu herkesten önce fark eden, böyle bir durumda ne yapacağını bilen, emek yoğun çalışan, yaş olarak da orta yaş sınırına gelmiş işletmelerin en değerli çalışanlarına da “Gri Yakalı” olarak tanımlanmakta...
Günümüzde üretim ekonomisinin gücüyle özellikle sanayi, enerji, inşaat, lojistik ve........
© Ekonomim
visit website