2024-2026 Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye ekonomisinin önümüzdeki üç yıldaki yol haritasını belirlerken, KOBİ'ler için kritik öneme sahip çeşitli politika ve stratejiler geliştirilmiştir.
KOBİ'ler, Türkiye'nin ekonomik büyümesine, istihdam yaratma kapasitesine ve ihracat potansiyeline önemli katkılar sağladığından, OVP'de bu işletmelerin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Örneğin,” KOBİ'lerin yeşil dönüşüm sürecine entegrasyonu, çevre dostu üretim ve enerji verimliliği gibi alanlarda desteklenmesi, yeni OVP'nin önemli stratejik hedeflerinden biridir.
Bu kapsamda, KOBİ'lerin çevre dostu teknolojilere yatırım yapmaları ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeleri teşvik edilecektir.
Ayrıca, yeşil finansman araçları ve teşvikleri ile KOBİ'lerin bu alandaki yatırımları desteklenecektir.
KOBİ'lere yönelik vergi indirimleri ve sosyal güvenlik prim teşvikleri gibi istihdamı destekleyici politikalar” gibi hedefler yer almakta.
Orta Vadeli programın uygulama sonuçlarının ülkemiz ekonomisi için hayırlı olmasını dilerken programa ilişkin değerlendirmemi pozitif bir yaklaşımla sunacağım.
- Pozitif Yönler: Dijitalleşme, OVP’nin KOBİ’lere yönelik en önemli stratejilerinden biridir.
KOBİ’lerin dijital altyapılarını geliştirmeleri ve yeni teknolojilere adapte olmaları için teşvikler sağlanacak olması, rekabet güçlerini artıracaktır.
- Ancak, dijital dönüşüm sürecinde KOBİ’lerin karşılaşabileceği insan kaynağı eksiklikleri ve dijital okuryazarlık gibi sorunlar yeterince yer alamamış........