İletişimde 'önyargılar ve stereotipler'

Önceki hafta yazmaya başladığım “İletişim” ile ilgili mini yazı dizisine devam ediyorum. Bu yazılarda söz edeceğim bazı iletişim teknikleri iş hayatında olduğu gibi sosyal hayatta da son derece önemlidir. Geçtiğimiz haftalarda, Ben Dili (I Language), Sen Dili (You Language) ve Empati konularını yazmıştım. Bu hafta ise “Önyargılar ve Stereotipler” konusuna değineceğim.

Önyargı, bir kişi, grup veya durum hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan, genellikle stereotipler ve genel yargılar üzerinden oluşturulan olumsuz veya yanıltıcı düşüncelerdir. İletişimde önyargı, bu tür peşin hükümlerin konuşma ve etkileşim sürecine yansımasıdır.

Stereotipler, belirli bir grup hakkında genellikle basit, aşırı genelleştirilmiş ve klişeleşmiş inançlardır. Bu inançlar, bir grup üyelerinin tümünü, bireysel farklılıklarını göz ardı ederek, belirli özelliklere veya davranışlara sahipmiş gibi değerlendirme eğilimindedir. Stereotipler, genellikle sosyal, kültürel, etnik, cinsiyet, yaş, meslek veya diğer kategorilere dayalı olarak ortaya çıkar.

Yaygın stereotip örnekleri nelerdir?

· Cinsiyet Stereotipleri: Kadınların duygusal, nazik ve bakıcı olduğu; erkeklerin ise güçlü, mantıklı ve lider olduğu inancı veya kadınların teknik konularda yetersiz olduğu, erkeklerin ise ev işleri ve çocuk bakımı konusunda yetersiz olduğu düşüncesi.

· Etnik ve Irksal Stereotipler: Belli bir etnik grubun tembel veya çalışkan olarak görülmesi veya farklı ırkların belirli becerilere veya özelliklere sahip olduğuna dair genellemeler.

· Yaş Stereotipleri: Gençlerin........

© Ekonomim