Belediyelerin kültür-sanat STK’larıyla iş birlikleri yeterli mi? Halk yerel yönetimlerin etkinliklerinden haberdar mı? Ne sıklıkla katılıyor? Nüfusun yüzde kaçı canlı performans izlemiş? İKSV’nin 11. Kültür Politikaları Raporu bu kez projektörü yerel kültür oyuncularına çeviriyor…
İKSV’nin ‘’Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi’’ başlıklı 11. Kültür Politikaları Raporu yayınlandı.
Raporu aşağıda değineceğim nedenden ötürü merakla bekliyordum.
İKSV’nin, AB’nin desteğiyle diyalogu ve ortak çalışmayı teşvik eden “Ortaklaşa Projesi” kapsamında, 1 yıllık saha çalışması sonucu ortaya çıkan rapor Doç. Dr. Ulaş Bayraktar tarafından kaleme alındı.
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece’nin sözleriyle rapor, belediyeler, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren STK’lar, kent sakinlerinin beklenti, ihtiyaç ve iş birliklerine odaklanıyor.
Ayrıca Türkiye’nin kentlerin kültürel yaşamlarını farklı boyutlarda mercek altına alıyor.
Bu tür çalışmaların odağındaki İstanbul’un dışında yapılan önemli ve kapsamlı bir araştırma.
Peki İKSV’nin 11. Kültür Politikaları projektörü neden yerel yönetimlere çevirdi?
Çünkü bugün kültür politikaları önemli bir oranda merkezden yönetilmeye devam ediliyor ve her alanda olduğu gibi sanat-kültürde de sivil-kamu diyalogunda taşlar yerine oturmadı.
Raporun ana bulgularından biri zaten sivil toplum temsilcilerinin yerel kültür politikalarında söz sahibi olma talebiyle ilgili. Proje kapsamında çevrimiçi ankete katılan STK temsilcilerinin söz hakkı talebi yüzde 40 oranında. Belediyelerden finansman talebi bile yüzde 20 ile bunun gerisinde.
Dolayısıyla raporda şu vurgu var: Belediyelerin kentlerin kültür hayatındaki rolünün düzenleyici ve altyapı hazırlayıcı olma nitelikleriyle tanımlanması, kentteki tüm kültürel aktörlerin sürece katılımını teşvik eden bir yaklaşım benimsenmesi gerekiyor.
Raporun saha çalışmalarının Mersin, Tunceli, İzmir, Diyarbakır, Konya, Bursa ve Ordu’da yapılması planlanmıştı.
Ancak depremden etkilenen Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay da eklendi.
ORDU’DA İLHAM VERİCİ BİR İŞ BİRLİĞİ
Raporu neden merak ettiğim meselesine gelirsem şöyle:
Geçtiğimiz aylarda çeşitli etkinlikler nedeniyle ziyaret ettiğim ve raporda yer alan Bursa, Gaziantep, Ordu, Diyarbakır’ın kültür-sanat yaşamıyla ilgili gözlemlerim raporun tespitleriyle ne kadar örtüşüyor?
Sanatçı Alper Aydın’ın çok........