İstiklal Caddesi’nde teması olmayan sanatçı odaklı sergi: Bugünü Resmetmek

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın yeni sergisi ‘Bugünü Resmetmek’i açılış günü KKS Genel Müdürü Tülay Gülgen ve küratörler Didem Yazıcı ve Burcu Çimen eşliğinde gezdim.

YKKS’nin kuruluşundan bu yana çok geniş yelpazede sergiler yaptığını hatırlatan Tülay Gülgen “Bundan önce, yeni toplanan sergimiz Alaca Höyük idi. Anadolu’da 5 bin yıl öncesine gittik. 5 ayrı müzeden 259 kadar eserle Hattileri ve Hititleri tanıttık. Şimdi bir resim sergisiyle karşınızdayız. 1964 yılından beri sergi yapılan bir yer burası. Yeniden resme dönmek istedik. Aslında biraz piyasadan ve fuar kalabalığından uzaklaşan, gerçek bir resim sergisi yapmak istedik” diyor.

Sergi Didem Yazıcı ve Burcu Çimen’in uzun araştırmaları, atölye gezmeleri sonucu ortaya çıkmış.

Resimle düşünen ve tutkuyla resim yapan 28 sanatçıyı bir araya getiren serginin özelliği şu:

Tematik değil, çerçevesi son beş yılın resmi olarak belirlenmiş.

Farklı resim dilleri olan sanatçılarla birlikte sergi kolektif kurulmuş.

Burcu Çimen “Didem Yazıcı ile birlikte tamamıyla sanatçı ve eser merkezli bir çalışma sürdürdük. Sanatçıların kendilerini ve pratiklerini en iyi ifade ettikleri resimleri onlarla iletişim halinde sürekli konuşarak bulduk” diyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta en son ‘Hayat, Ölüm, Aşk, Adalet’ sergisini birlikte gezdiğim Didem Yazıcı ile her eserin önünde durup uzun uzun konuşuyoruz.

Arada açılışa gelen sanatçılarla tanışıyorum, bazılarının ağzından eserlerini dinliyorum.

Sergi, isimlerini ne ilk kez duyduğum sanatçılarla Taner Ceylan, Leyla Gediz gibi isimleri kapsıyor.

Didem Yazıcı “Ünlü, ünsüz ayırımı yapmadığımız gibi yaş, cinsiyet gibi şeylerde de ayrımcılık yapmadık” diyerek serginin kültürel arka planları çok farklı olan sanatçıları bir araya getirdiği gibi, üsluplarının, kullandıkları malzemelerin de farklı olduğunu belirtiyor.

“Sergide tutkuyla, ısrarla sadece resim yapan Türkiyeli sanatçıları göreceksiniz. Batman’dan da sanatçı var, Berlin’den de. Türkiye’nin resim sanata çok geniş bir yelpazede karşınızda” diye devam ediyor.

Peki neden ‘Bugünü Resmetmek?

Didem Yazıcı “Bu sözcükleri iki anlamda kullandık. Birincisi sosyopolitik anlamda. Bugünün sosyopolitik koşulları nedir? Diğer anlam ise bugünü resmetmek derken gerçekten son beş yılın farklı resimsel üslupları neler? Türkiye’de ya da yurt dışında yaşayan farklı kuşaktaki sanatçılar neler yapıyor?” diye devam ediyor.

Sergi Leyla Gediz’in bir eseriyle başlıyor.

Ziyaretçinin yaklaşık sekiz yıl önce Teğet Mimarlık tarafından dönüştürülen Yapı Kredi Kültür Sanat binasına girdiği andan itibaren “sergiyi hissetmesi” için Gediz’in resmi üçüncü boyuta taşıyan yerleştirilmesinden geçmesi amaçlanmış.

Sanatçının kestiği tuval bezlerinin arasından sergiye giriyorsunuz yani bir anlamda resmin bir parçası oluyorsunuz.

Didem Yazıcı ve Burcu Çimen sergideki her eserin önünde durarak uzun uzun anlatıyor, duvarlarda nasıl yer aldıklarına dair ip uçlarını........

© Ekonomim