Yaşam için teknoloji

İnsanoğlu gezegeninde yaşamını kolaylaştırmak, doğada ayakta kalmak için gayret ederken ateşi buldu. Odunu yaktı. Havasını kirletmeye, iklimini değiştirmeye başlarken küle sebep oldu. Tekerleği bulan, metal işleyen, tarım toplumunda ilerleyen insan matematik, kimya, fizik, astronomi gibi bilim dallarıyla gelişti. Kömürün keşfi ve beraberinde sanayi devrimi dönüm noktası oldu. 1698’te buhar makinesi, 1801’de tren, 1884’te buhar türbini keşifleri ile yaşamda insan ve teknoloji ilişkisi başladı. Teknokrasi ve Teknokrat kavramları çıktı.

Türk Dil Kurumu Güncel Sözlük’te Teknoloji “Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi; uygulayım bilimi”, Teknokrasi “Sanayi, ekonomi ve devlet yönetiminin politikacılar değil, uzmanlar, teknisyenler ve uygulayımcılar tarafından yönetilmesine dayanan sistem”, Teknokrat ise “Teknokrasi içerisinde yer alan, yönetici konumundaki mühendis, mimar, teknisyen, iktisatçı vb. elemanların ortak adı” şeklinde tanımlanmakta. Teknoloji için “Uygulayımcı” mühim. Uygulayımla ilgili herhangi bir alanda bilgi ve becerisi olan bilimsel, teknik bilgi ve verileri, işe ve yapıma dönüştüren kimse olan “Uygulayımcı” için her meslek görev yapabilirken “Teknokrat Uygulayımcı”, diğer deyişle devlet adamları, memurlar ayrı önem kazanmakta.

Günümüzde teknoloji her yerde bizimle. Küçük bir mutfak el aletinin teknolojisi, bilgi teknolojileri, bilişim teknolojileri ile endüstriyel teknolojilerin........

© Ekonomim