Danone, Türkiye’deki yatırımlarına hızla devam ediyor

55 ülkede 100 bin çalışanı olan Danone, yüz yıllık bir geçmişe sahip. Geçtiğimiz yüzyılda önce aile şirketi olarak doğan, sonra çeşitli ortaklıklar, satın almalar, birleşmelerle büyüyen, daha sonra girdiği farklı sektörlerden çıkarak belirli alanlara odaklanmayı tercih eden kuruluş inovasyona büyük yatırım yapıyor.

Üç yıl önce göreve gelen Danone CEO’su Antoine de Saint-Affrique, şirketi “yenilemek” ve daha rekabetçi olmasını sağlamak için “Renew Danone” (Yenilenen Danone veya Danone’u Yenilemek) adını verdiği bir strateji ortaya koydu. Karlı bir biçimde büyümek ve bunu yaparken sürdürülebilirlik hedeflerine uygun adımlar atmayı tüm çalışmaların merkezine yerleştirdi. Yenilenme hızlı bir büyüme getirdi. Ürün portföyünü geliştiren, çalışanların yeteneklerini ortaya koymalarına izin veren bir ortam sunan ve faydalı çalışmalara ağırlık veren Danone, iki sene içinde çok başarılı finansal sonuçlara ulaştı.

Danone, yeni dönemde “Amaç ve performans” ilişkisine her alanda öncelik verdi. Sağlıklı gıda için sağlıklı bir gezegene ihtiyaç olduğu inancına dayanan “Tek Gezegen. Tek Sağlık” vizyonu çerçevesinde çalışanlarına, tedarikçilerine, müşterilerine, faaliyette bulunduğu ülkelerdeki topluluklara ve gezegene faydalı olacak projeler geliştirdi.

Danone yönetimi “Danone Etki Yolculuğu” adını verdikleri yeni yol haritasını şu cümlelerle tanımladı: “Sürdürülebilirlik ile iş performansının birlikte var olması gerektiğine inanıyor, iş performansı olmadan sürdürülebilirliğin etkisinin bulunmadığına, sürdürülebilirlik olmadan ise iş performansının geleceğinin var olamayacağına inanıyoruz.”

Antoine de Saint-Affrique yönetimindeki Danone ekipleri kategorilerdeki performansı artırmak amacıyla verimlilik ve inovasyona yatırım yaptılar. Sütlü ve Bitki Bazlı Ürünler kategorisinde tüketici ihtiyaçlarına ve yeni trendlere cevap vermek amacıyla bitki bazlı beslenme alanına odaklanıldı. Su ve İçecek kategorisinde yeni ürünler geliştirildi. Anne-Bebek Beslenmesi ve Medikal Beslenme kategorilerinde bilimsel temelli araştırmalara dayanan inovatif ürünler oluşturuldu. Kuruluş, önümüzdeki üç yılda protein ve bağırsak sağlığı konusuna liderlik etmeye, ev dışı tüketim kanalı ve medikal beslenme kategorisi gibi iş modellerini geliştirmeye odaklanmayı hedefliyor.

Küresel vizyon doğrultusunda Danone Türkiye de, son senelerde önemli bir yenilenme süreci yaşadı. Bu dönemde yapılanları ve kuruluşun hedeflerini Danone Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Cem Küçükcan’dan dinledik.

Türkiye’de liderlik ettiğim dönüşüm ve yenilenme sürecini Danone Türkiye gözünden anlatmam gerekirse; bundan 3 yıl önce, Danone, Türkiye’de farklı ürün kategorilerinin farklı iş birimlerinin altında konumlandığı bir yönetim yapılanması içinde 3 farklı şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyordu. Global seviyede başlayan ve Danone’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde hayat bulan “Önce Yerel” inisiyatifi ile Danone Türkiye’nin ilk adımlarını atmış olduk. Bu inisiyatif ile Danone yereli güçlendirmeyi, karar süreçlerini hızlandırmayı, daha çevik bir organizasyon yapısına ulaşmayı ve kategoriler arasında sinerji yaratmayı amaçlamıştı.

Nutricia, Danone Türkiye Sütlü Ürünler ve Danone Türkiye Su iş birimlerimizi Danone Türkiye çatısı altında toplayarak daha yalın bir organizasyon yapısına geçtik. Bu her şeyden önce, işleyişimize kolaylık getirdi.

Yeni yapılanma, kaynakların daha verimli ve etkin........

© Ekonomim