Vergi reformu, ücretler ve tüketici güveni

Vergi taslağının son hali, emekli maaşlarında düzenleme, yurt dışı çıkış harcı gibi uzun süredir konuşulan konularla ilgili olarak net tablo ortaya çıkmaya başladı.

Henüz tam detaylarını görmemekle birlikte, meclise gelen son vergi paketinin ağırlıklı olarak kayıt dışı ile mücadeleye yöneldiğini izliyoruz. İlk değerlendirmemiz olumlu yönde. Önceki yazılarımızda da vurguladığımız gibi vergi taslağının yeni vergiler ve vergi oranlarında artışlar yerine kayıt dışıyla mücadeleye odaklanması gerekiyordu. Son taslakta bu yönde bir eğilim görmekle birlikte atılacak çok daha fazla adım olduğunu düşünüyoruz. Eğer uygulamada da kararlılık görebilirsek, kayıt dışı ile mücadelede ilerleme kaydedilebilir. Yurtiçi asgari kurumlar vergisi ya da doktor, avukat gibi serbest meslek kazancı elde edenlerin daha yakından takip edilmesine yönelik adımlar olumlu gelişmeler.

Taslakta çok konuşulan yurt dışı çıkış harcının 500 TL’ye yükseltildiğini görüyoruz. Önce 1500 sonra 3000 TL seviyesine çıkarılması konuşulan yurtdışı çıkış harcı rakamı 500 TL’ye yükseltilmiş oldu. Aslında 150’TL’ye göre önemli bir artış ifade etmekle birlikte, önceki rakamlara kıyasla düşük kaldığı için muhtemelen tartışmaları da bitirecek. Bununla birlikte, yurtdışına çıkış harcı gibi dolaylı bir verginin hiç olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kayıt dışı ile mücadelede başarı şansımızı arttırabilirsek birçok dolaylı verginin kaldırılması ve oranlarının düşürülmesi de öncelikli bir politika olması gerekiyor.

Diğer bir gelişme, en düşük emekli maaşının 10.000 TL’den 12.500 TL’ye yükseltilme teklifi oldu. Son verilere göre 3,7 milyon kişi bu artıştan faydalanacak.........

© Ekonomim