Enflasyon ile mücadeleyi kazanmak için ne yapmalıyız?

Bu satırları yazmaya başladığımızda henüz enflasyon rakamları açıklanmamıştı. Öncü göstergeler beklentilere paralel %2 civarında bir enflasyonun gelme olasılığını yüksek göstermekle birlikte, gıda sektörü kaynaklı her iki yönde de sürprizlere hazırlıklı olmalıyız.

Geçtiğimiz ay Türk-İş anketinde % 7 üzerinde olan gıda enflasyonu TÜİK verilerinde %1’lere gerilemişti. Haziran ayında neredeyse yatay seyreden, hemen hemen hiç artış göstermeyen Türk-İş gıda enflasyon verisi ile karşılaştık. Normal koşullarda gıda enflasyonun düşük gelme olasılığını gösteren bu veri TÜİK anketinde manşet enflasyon rakamında aşağı yönlü sürprizlere de açık olmamız gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte, geçtiğimiz ayın tam tersi bir tablo ortaya çıkması ve görece yüksek bir gıda enflasyonu gelmesi durumunda manşet TÜFE enflasyonu mevcut tahminleri aşabilir.

İTO’nun yayınladığı aylık enflasyon rakamı gıdada %2,66 artışa işaret ediyor. Konut ve ulaştırma gruplarında artışlar yüksek görünüyor. Normal koşullarda Haziran-Ağustos dönemi gıda enflasyonun etkisiyle yılın en düşük aylık enflasyon verilerini görmemiz gereken bir döneme işaret eder. Bununla birlikte, son birkaç yıldır bu tablonun değiştiğini gerek gıda gerek diğer birçok sektöre bağlı nedenlerle tarihsel ortalamalarının oldukça üzerinde Haziran ayı rakamları geldiğini görüyoruz. Para politikasının maksimum sıkılaşma düzeyine geldiği ve artık indirimleri konuşmaya başladığımız bir süreçte, yani talebin düşük olması gereken bir ortamda ve kurların uzun süredir yatay gittiği bir yapıda aylık % 2-3 arası enflasyon çok ciddi bir rakam anlamına da geliyor.

Merkez Bankası enflasyon düşüşünü, iç talebi bastırmaya,........

© Ekonomim