İstihdam (3)

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Stratejik Araştırmalar Merkezi, “İstihdamı kazanmak: Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir rapor yayınladı. Bizim gazetede özet halinde buna yer verildi. Bu rapor, çalışan istihdamında ülkemizde yaşanan sorunları çok yönlü olarak anlatan önemli bir rapor. Bu rapordaki bazı konulara daha ayrıntılı değinmeye, bazı görüşlerimi aktarmaya bu hafta da devam edeceğim.

Söz konusu raporda istihdamda yaşanan sorunların temel nedeni olarak aşağıdakiler verilmiş:

a) Meslek/teknik eğitimdeki yapısal sorunlar

b) Yüksek öğretİmde yaşanan sorunlar
c) Teknolojİk açık

f) İmaj/statü problemleri
g) Göreli ücret problemi
h) Göçmen işgücü sorunu
d) Organizasyonel sorunlar

e) Temel eğitimde yaşanan sorunlar

Bu hafta temel eğitim konusuna değinmekle yetineceğim

Söz konusu raporda bu bölümde yer verilen görüşlerden bazıları şöyle:

“Temel eğitimin ana amacının toplumdaki tüm bireyleri ekonomik ve sosyal yaşamda faydalı ve uyumlu bir rol oynayabilecekleri temel hasletler ve beceriler ile donatmak olduğu söylenebilir. Öte yandan, mesleki/teknik eğitimin yanı sıra, yüksek öğretimin de hedefi, temel eğitimin üzerine gelerek toplumun büyük bir kısmını özel yetkinlikler ve beceriler ile donatmaktır. Şu halde, temel eğitim hem yüksek öğrenime devam eden hem de etmeyen bireyler için, yani toplumun tamamı açısından, önemli bir vazife görmektedir.

Spesifik olarak temel eğitim ile bireylerin okuma, yazma, hesap yapma, mantık/akıl yürütme, eleştirel/analitik düşünme ve problem çözme hasletlerinde belli bir düzeye gelmeleri beklenir. Türkiye’de ise temel eğitimin istenilen bu çıktıları yeterince üretemediği noktasında toplumsal bir mutabakatın bulunduğu söylenebilir.

Günümüz itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde okullaşma........

© Ekonomim