Asya’daki tedarik zincirlerinin değişimi

Pandemi döneminde yaşanan küresel tedarik zinciri sıkıntıları, deglobalizasyon, nearshoring, reshoring kelimelerini ajandamıza sokmuş ve daha sonra yaşanan jeopolitik gerilimler de bunlara friendshoring kavramını eklemişti. Yakın dönemde yapılan çalışmalar ise tüm bunlara rağmen küresel tedarik zincirlerinin genişlemeye devam ettiğini gösteriyor. Bölgesel kaynak kullanımı, dünyanın birçok yerinde düşmüş durumda, bu da yakından tedarikin (nearshoring) henüz yaygın bir strateji olmayabileceğini düşündürüyor.

2010'ların başından bu yana, Çin'de artan işgücü maliyetleri, birçok işletmeyi rekabet gücünü korumak için alternatif üretim üsleri ve kaynak bulma stratejileri arayışına yöneltti. ABD-Çin ticaret savaşı, Covid-19 salgını ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar gibi yakın tarihte küresel ekonomiyi etkileyen gelişmeler, işletmeleri tedarik zincirlerinin dayanıklılığını yeniden değerlendirmeye sevk etmişti. Bu durum, daha yüksek tarifeler ve yaptırımlar nedeniyle ticaret yapmanın maliyetini artırmakla kalmadı, aynı zamanda küresel üretim ağlarının sorunsuz ve verimli çalışmasını engelleyen politika belirsizliklerini de beraberinde getirdi. Bu gelişmeler, küreselleşmenin çöküşü (deglobalizasyon), yakından tedarikin yükselişi ve Çin'in Batılı şirketlerin tedarik zincirlerinden ayrılması gibi çeşitli senaryoların oluşmasına neden oldu. Oxford Economics konu ile ilgili bir çalışmasında ara malların ikili sınır ötesi ticaretine ilişkin verilere odaklanarak bu yaklaşımları değerlendiriyor. Çalışma, temel bir bulgu olarak, küresel tedarik zincirlerinin genişlemeye devam ettiğini ve yakından tedarikin henüz küresel düzeyde yaygın bir strateji olmayabileceğini ortaya koyuyor.

Öte yandan, Çin'in ABD ve Japonya ile ticaretinde ayrışmanın gerçekleştiğine dair veriler söz konusu. Çin'in, ABD'nin ara mallar ithalatındaki payı 2018'de ,5’ten 2022’de% 14,1'e düştü. Bu pay 2023'ün ilk yarısında ise ,4'e kadar geriledi. Buna karşılık, Çin, G7’nin gelişmiş ekonomilerinin tedarikçisi olmaya devam etti. Örneğin, 2018 ve 2022 yılları arasında Çin'in ara mallar ithalatındaki payı Almanya'da ,1'den ,9'a, Birleşik Krallık'ta ise........

© Ekonomim