Dünyanın önde gelen ekologlarından biri olarak kabul edilen CNRS Araştırma Müdürü ve Paris-Saclay Üniversitesi AXA Kürsü Başkanı Franck Courchamp, “Türkiye hem çevresindeki denizlerden kaynaklanan hem de Afrika, Asya ve Avrupa’dan gelen ağır bir biyolojik istila yükü altında. Bu nedenle koruma, restorasyon, ekosistemlerin korunması gibi uygulamalı araştırmalar konusunda önemli bir yeri var” diyor.
CNRS Araştırma Müdürü ve Paris - Saclay Üniversitesi AXA Kürsü Başkanı Franck Courchamp. dünyanın önde gelen ekologlarından biri olarak kabul ediliyor. Web of Science 2023 sıralamasına göre ekoloji alanında dünyanın en çok atıf alan bilim insanlarından biri olan Courchamp, biyolojik istilalar, bunların ekonomik maliyeti ve iklim değişikliği karşısında biyoçeşitlilik konularında uzman bir isim.
Institut français Türkiye tarafından ODTÜ, CNRS ve Adım Adım Sıfır Atık ve Akdeniz Koruma Derneği işbirliği ile düzenlenen “Akdeniz Baskı Altında” temalı bir seri konferans, atölye ve sergi etkinlikleri için bir süre önce Türkiye’ye gelen Courchamp ile biyoçeşitliliği konuştuk.
Biyoçeşitlilik nedir? Gerçekten tehdit altında mı ve eğer öyleyse ne ölçüde? Ve bunun insanlık ve gezegenimiz için sonuçları nelerdir? Cevapları şöyle:
“Biyoçeşitlilik canlılar dünyasının çeşitliliği, türlerin çeşitliliği, bir yerdeki farklı türlerin sayısı, türler içindeki çeşitlilik, tür topluluklarının çeşitliliğin tümüdür. Bu bir durumdan çok bir süreçtir. Biyoçeşitliliğin biraz ateş gibi olduğunu düşünebiliriz. Fotoğrafını çekebilirsiniz, ancak hızlı biçimde ve uzun dönemde sürekli olarak gelişir. Ateş de aynı şekilde sürekli hareketlidir. Bir yangın fotoğrafı, alevlerin 3 boyutta hareket etmesiyle size yangının nasıl bir şey olduğu hakkında bir fikir verir ancak bu, temsil ettiği şeyin yalnızca bir kısmıdır. İnsan tarafından inşa edilmemiş her şey biyoçeşitliliktir. Hatta insan tarafından yapılan her........