Gümrük Birliği, Yeşil Mutabakatı temel almalı ve KOBİ’leri oyuna dahil etmeli

Temmuz ayı başında, TÜRKONFED, AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ticaret Diyalogunun (HLTD) açılış toplantısı öncesinde düzenlenen İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısında temsil edildi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Onur Ünlü’nün katıldığı toplantıda AB-Türkiye ilişkileri kapsamında ticaret alanında etkileşim ve iş birliğinin artırılmasına yönelik iş dünyasının görüşleri paylaşılarak ekonomik entegrasyon sürecine yönelik istişare gerçekleştirildi.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin kritik bir öncelik olduğuna dair AB ve Türk iş dünyası ortak çağrıda bulundu. “Gümrük Birliği modernizasyonu, çağın gerçeklerini yansıtmalı; Yeşil Mutabakat ve dijital geçişi temel almalı ve ayrı bir KOBİ bölümü kurulmalı” yorumlarını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Onur Ünlü, NBE Youtube kanalında Gümrük Birliği modernizasyonu ile işletmelerimizi bekleyen fırsatları ve riskleri değerlendirdi.

“Türkiye ve Avrupa’daki iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve temsilcilerinin tarafl ar karşısına çıkıp beklentilerini, reel dünyanın ihtiyaçlarını yansıttıkları Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’ nu çok önemsiyorum. Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olarak, yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm olan üçüz dönüşümü savunuyoruz. Dijital dönüşüm elbette kaçınılmaz. Endüstri 4.0’ın getirdiği dijital dönüşüm devrimi ile acaba karanlık fabrikalara mı dönüşeceğiz diye sorguluyoruz. Dijitalin hayatımıza girişi ‘yeşil dönüşümü’ baltalıyor. Şöyle ki; dijitalleşmek için data merkezlerine ihtiyaç var. Data merkezinin ise soğutulması gerekli. Soğuma için enerjiye ihtiyaç var. Enerji demek emisyon demek. Emisyon ise daha kötü iklim değişikliği demek. Dolayısıyla küresel sıcaklık artışını durdurma, iklim değişikliğinin krizlerini engelleme çalışmalarının yanı sıra dijital dönüşümün de yeşil olarak yapılması gerekli.”

“Türkiye’de KOBİ’ler ticaretin yüzde 98,6’sını kapsıyor. Durum Avrupa’da da böyle. Ancak oyun kuralları belirlenirken KOBİ’lerin yetileri düşünülmüyor. Sürdürülebilirlik raporu talep edilirken fırıncının bunu nasıl gerçekleştireceği hesaba katılmıyor. Bu yüzden modernizasyonu yapılacak olan Gümrük Birliği Anlaşması’nın çağın gerçeklerini yansıtması gerekli. Yeşil Mutabakat ve dijital geçişi temel almalı ve KOBİ’ler ayrı bir bölümde ele alınmalı.........

© Ekonomim