ÇEK Projesi gençler için yeni bir öğrenme alanı kuruyor GAİN'den kapsayıcı eğitim hamlesi |
Uzun yıllardır akademide ve iş dünyasında tartışılan eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramlarını sınıfların sınırından çıkararak günlük hayatın gerçeklerine taşıyan ÇEK projesi, hem içerik hem de yöntemiyle Türkiye’de yeni bir öğrenme ekosistemi yaratmayı hedefliyor.
GAİN, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Awen For Us iş birliğiyle hayata geçirilen “ÇEK - Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık” projesi, Türkiye’de kapsayıcı iletişim ve kapsayıcı sistem tasarımı konusunda gençlere yönelik en kapsamlı eğitim girişimlerinden biri olma yolunda ilerliyor.
Uzun yıllardır akademide ve iş dünyasında tartışılan eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramlarını sınıfl arın sınırından çıkararak günlük hayatın gerçeklerine taşıyan proje, hem içerik hem de yöntemiyle Türkiye’de yeni bir öğrenme ekosistemi yaratmayı hedefliyor. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu Salman Öztürk, ÇEK Projesi’nin akademik omurgasını oluşturan isimlerden biri.
Öztürk, projenin çıkış noktasını anlatırken, eşitlik ve kapsayıcılık konularının uzun süredir akademik olarak işlense de öğrencilerin bu bilgiyi günlük hayata aktarmakta zorlandığını belirtiyor: “Öğrenciler derslerde kavramı anlıyor ama iki şey oluyor. Ya öğrendiklerini hayatlarına nasıl yansıtacaklarını bilemiyorlar ya da bağlantıyı kursalar bile bundan nasıl bir dönüşüm çıkaracaklarını kestiremiyorlar.”
ÇEK Projesi tam da bu ikilemi gidermek, teorik bilginin gerçek bir deneyime dönüşmesini sağlamak için tasarlanmış.
Öztürk’e göre akademinin toplumsal sorumluluğu artık bilgi üretmenin ötesinde, bu bilginin toplumda somut bir fark yaratmasını sağlamak. Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi’nin projeye katılım motivasyonunu yalnızca akademik değil, etik bir sorumluluk olarak da tanımlıyor: Üniversitelerin kapsayıcı sistemler tasarlanmasına öncülük etmesi, bilgiyi toplumsal etkiye dönüştürmesi ve gençlere sorgulama alanı açması.
Proje dört kurumun güç birliğinden oluşuyor:........