Enerji güvenliği tüm dünya için kritik konulardan biri. Sadece ekonomik değil, siyasi ve toplumsal düzlemde de…
Bu, eskiden sadece ham petrol ve doğalgaz ile ilgiliydi. Günümüzde ise lityum, bakır, kobalt gibi nadir toprak elementlerini de kapsıyor.
Buna göbekten bağlı sektörlerin başında elektrikli araçlar (EV) geliyor. Bugün çeşitli sebeplerle patinaj yapan elektrikli araçların, önümüzdeki dönemde ağırlığını artıracağına şüphe yok. Dolayısıyla, bu elementlerin jeopolitiği konusu, ülkelerin ve şirketlerin gündeminde kritik bir konumda.
Lityum-iyon pillerin gelişimi, sürdürülebilir enerji ve elektrikli araç devriminin merkezinde yer alıyor. İlk kez 1977’de ABD’li bilim insanı Stanley Whittingham tarafından keşfedilen bu teknoloji, kişisel elektronik cihazlardan yenilenebilir enerji sistemlerine kadar birçok alanda devrim yarattı. 2019'da Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen lityum-iyon piller, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma potansiyeliyle öne çıktı.
Şili ve Avustralya, dünya lityum üretiminin en büyük iki kaynağı. Bu iki ülke, küresel lityum üretiminin t'ünü karşılıyor. Ancak, bu ham lityumun büyük bir kısmı Çin’de işleniyor. Çin, küresel lityum işleme kapasitesinin yaklaşık `’ını kontrol ediyor ve elektrikli araçlar için lityum-iyon pil üretiminde lider konumda. 2021'de dünya genelindeki 200 lityum-iyon pil fabrikasının 148’i Çin'de........