TÜİK enflasyonu hesaplarken hangi fiyatlar üzerinden hareket ettiğini devlet sırrı gibi saklamaya devam ediyor. Gerçi bu sırrın kodları çözüldü sayılır; bu köşede ilk olarak geçen yıl 8 Temmuz’da haziran ayındaki fiyatları yazmıştım. Bugün de belli başlı kalemlerde aralık ayında hangi fiyatların dikkate alındığını bulacaksınız.
Öncelikle belirtmem gereken bir ayrıntı var. 8 Temmuz’da da bu görüşü ileri sürenler olmuştu çünkü. Bu fiyatların TÜİK içinden bana sızdırıldığını iddia edenler çıkıyor. Yok öyle bir şey! Bu fiyatları ben hesaplıyorum. Biraz üstünde çalışan herkesin yapabileceği bir hesaplama bu.
8 Temmuz’daki yazımı ve o gün aktardığım madde listesini hatırlayanların dikkatini çekecek bir detay var. Bu kez madde sepeti listesi çok daha sınırlı. Bunu özellikle tercih ettim, yazımın son bölümünde bunun nedenlerini izah edeceğim.
Listede 55 kalem mal ve hizmet bulunuyor. Bu kalemlerin bir kısmındaki fiyatlarda bir tuhaflık yok, en azından bana göre. Örneğin dana ve kuzu eti fiyatları. Piyasada elbette daha pahalısı da vardır ama bu fiyatlar Türkiye ortalamasını gösterdiği için makul sayılır.
Ne var ki fiyat makul gibi görünüyorsa da geçen yıl ilk ve ikinci yarıdaki artış oranları sanki bir tuhaflığa işaret ediyor. Dana eti fiyatları yılın ikinci yarısında neredeyse hiç artmamış, kuzu etinde ise yalnızca yüzde 7’ye yakın artış var.
Hele tavuk eti! 2024’ün tümündeki artış yalnızca yüzde 26 olmuş, üstelik ikinci altı ayda fiyatlar artmak bir yana yüzde 5 gerilemiş. Sizce bu makul mü?
Peki ya yumurta fiyatları! Piyasadaki en ucuz yumurta aranıp bulunmuş gibi; 4,8 lira, 5 lira bile değil. Daha tuhafı 2024’ün ilk yarısında yumurta fiyatları yüzde 28 gerilemiş. Sonra ne olmuşsa olmuş ve ikinci yarıda tam yüzde 93 artış yaşanmış.
Tavuklar 2024’ün ilk yarısında tam kapasite yumurtladılar ama ikinci yarıda ülke çapında greve giderek arz-talep dengesini bozdular da mı bu fiyat anormalliği yaşandı? İzahı olmayanın mizahı oluyor işte...
TÜİK’e göre kira aralık ayında 8 bin 176 lira düzeyinde. Kira geçen yıl ilk altı ayda yüzde 47, ikinci altı ayda yüzde 40 artmış, yıllık artış da yüzde 106 olarak gerçekleşmiş.
Kira konusu çok karışık ve hesaplamasında sıkıntı var.
TÜİK temel olarak kira kontratlarının yenilenmesiyle ortaya çıkan artışı izliyor.
Bir anlamda portföyde sayılan bir konutun boşalıp yeni kiracıya verilmesi halinde ortaya çıkan artış da dikkate alınıyor. Bu tür durumlarda kira çok yüksek olabiliyor, haliyle artış oranı da yükseliyor.
Ancak TÜİK “gerçekleşen kiralamaları” izlediği için kiraya verilmek üzere bekleyen, talep edilen kira tutarı da “durduğu yerde” yükselen konutları TÜFE kapsamında dikkate almıyor. Çünkü ortada bir işlem yok.
Dolayısıyla 8........