menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ACININ VATANI, YİTİK BİR HAFIZA: ‘’İLERLEME‘’ (İZMİR DEVLET TİYATROSU)

16 0
14.07.2026

‘İlerleme” kelimesi annemin ağzında feci tınlıyordu…” – Matei Visniec

İzmir Devlet Tiyatrosu ekibi, Yazar ”Matéi Visniec” in kaleme aldığı tek perdelik dram oyunu olan ”İlerleme” ile, 16.Uluslararası Devlet Tiyatroları Festivali kapsamında 13 – 14 Mayıs 2026 tarihlerinde Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi Sahnesi’ne konuk oldular.

Oyun, Bosna savaşı sonrasında yeniden çizilen sınırların, yeni baştan yazılan vatan marşının, o ıssız yokluğun ve acının tam ortasında kayıp bir hafızanın izlerini takip eden bir coğrafyanın hikâyesini merkeze almış bir savaş ertesi dramı.

Tüm dünyada aynıdır savaşın geride bıraktığı izler aslında. Yitirilen masum canlar, kan, gözyaşı ve acı.

O ağır kederin içinde en çok bağrı yananlar ise her dâim annelerdir.

Yüreğine taş basmak zorunda olan, aldığı her nefeste kalbinin tam ortasına dikenli teller batmışçasına çaresizce kanayan anneler.

Bir yanda kapitalizmin kıskıvrak yakaladığı, esir düşen çaresiz kadınlar.

Acımasız bir protokole kurban giden gencecik hayatlar.

İnsan pazarı, her yerde aynı aslında. Her şartta ve koşulda… En çok da savaşın acımasızca yıktığı coğrafyalarda hüküm süren sefil bir çaresizlik bu.

Çırpındıkça batan bir bataklık gülü o nârin kadınlar.

Suratımıza tokat gibi çarpan bu gerçeklik, ”İlerleme”nin tam ortasında, savaş yıkıntılarının arasından en soğuk , en karanlık yüzü ile bakıyor bizlere.

4 farklı rolde karşımıza çıkan, aynı zamanda oyunun yönetmen yardımcılığını da üstlenen oyuncu ”Ömer Polat”, Milis (Marco) / Travesti / Gorak / 2. Komşu kimlikleri ile birbirine tezat insanların hikâyelerini izleyicilere öyle ustalıkla aktarıyor ki, rol geçişleri inanılmaz büyüleyici duruyor sahnede.

”İlerleme”nin ana temasını şekillendiren o büyük acının sahibi ise Anne – Baba ve savaşta hayatını kaybetmiş Oğullarından oluşan o çekirdek aile.

Yarısı yanmış evlerinin bahçesinde içi çöplerle ve kokmuş bir köpek cesedi ile dolu olan kuyunun başında çaresizce duran bir anne – babanın tarifsiz........

© Ek Dergi