menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

MAVİ IŞIĞIN OĞLU

6 0
13.04.2026

Bir düş gönder

Altruın mağarasındaki Lapis Jaluzi’nin tonlarındaki gökyüzünü, Selvin Galeri’den içeriye taşıyarak Dünya atmosferinin öte uzayla buluştuğu Strafosferin ucunda yanıp sönerek; Bihrat Mavitan’nın eserleri karşımızda göz kamaştırıyor. Galerinin duvarlarına ışık ve ses yayan çok değerli taşlar benzeri sanat eserleri yerleştirilmiş, pırıl pırıl kıvılcımlar saçıyor. Ve sanat izleyicisiyle konuşuyorlar. Eserleri izledikçe erdemle, aşkla yüklü yeni bir uzayın kapıları açılıyor.

İnsanlık bilincinin kolektif kasesine akan ışıkla çalışan sanatçı için Dünya’yı ve yaşamı keşfe çıkma ancak sanat ifadesiyle olasıdır. Rüyasal boyutun aktif bir üyesi olan Mavitan; Mavi Işığın Oğlu, “Göğü pençeleriyle ileriye süren Anzu”nun yakın arkadaşı olarak yüksek frekans bilgilerinden ürettiği eserleriyle karşılıyor sanat izleyicisini. Yaşamından doğan sanatını törensel bir boyuta taşıyan sanatçının tapınağından içeriye giriyoruz. Düşsel kayıtlar salonunu andıran sergi sanatçının Öz’ünde bulunan cevher; eserlerin yaratı aşamasında ilksel sentezlere, analizlere dönüşerek biçim almışlar. Heykeller, resimler, objeler, masklar, tuvaller Mavitan’ın gizil gücünden doğarak Materia Prima’nın gücüyle birleşmekte.

Şimdiye dek süregelen güzellik kalıplarını yıkarak kariyerinde ilerleyen sanatçının bu sergisi retrospektif karakterli olup Selvin hanımın dile getirdiği gibi sanatçının yaşam boyu ürettiği eserlerden örnekler taşıyor. Sergilenen eserlerin ruhsal doğaları sanatçının ait olduğu kültür ortamının/ 1960-70 arası aktif olan sanatçılardan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Can Yücel, Sabahattin Eyüpoğlu, Azra Erhat kuşağının/ aurasını taşımasın rağmen; Mavitan’nın kendinden yaşça büyük olan bu dev adamların yanında, kendi özgün üslubunu uygulayan özgür ruhlu yaratıcılardan biri olması hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü sanatçı ; “Anzu Sürüyordu Mavi Göğü Pençeleriyle” eylemiyle eş, masmavi gökyüzünü Selvin Galeri’nin kapılarından içeriye doğru sürerken mavi mavi kahkahalar atıyor. Plastik Sanatlarda çok özgün bir yere sahip olan Bihrat Mavitan’ın sanat yapıtları dünya dışı boyuttan koparak bizi Rüya Boyutu’nun nesneleriyle tanıştırıyor.


© Ek Dergi