SINAVDAKİ DİKKATSİZLİĞİN NEDENLERİ
Öğrenciler genelde evde test çözdüklerinde deneme sınavlarına göre çok daha yüksek sonuçlar almaktadır. Bunun başlıca sebebi evde soru çözerken kimi öğrenci sık sık ara verip devam eder.
Oysa 1 saati aşan sınavlarda ise öğrencinin yerinde kalkmasına izin verilmemesi kimi öğrencide huzursuzluğa sebep olur ve sınavda dikkati dağılabilir.
Bunu önlemek için evdeki çalışmalarımızı planlarken sınav süresi kadar yerimizden kalkmadan soru çözmeye gayret etmeliyiz.
DİKKATSİZLİKTEN KAYNAKLI YANLIŞ YAPILAN SORULAR GENELDE DİĞERLERİNE GÖRE DAHA KOLAYDIR.
Soruyu okurken çok kolay olduğunu düşündüğünüzde bu rahatlamanıza ve dikkatinizi o soruya daha az yöneltmenize sebep olabilir.
İŞLEM HATASINDAN KAYNAKLI YANLIŞLAR
İşlem hataları, daha çok süreyi iyi kullanmak için hızlı soru çözmeye çalıştığınızda ortaya çıkar.
Sınavda zaman yönetimini iyi yaptığınız sürece paniğe kapılmayıp soruları daha doğru yapabilirsiniz.
Soruları çözerken ne çok yavaş ne de çok hızlı olmamanız gerekir.
DIŞ ETKENLER
Gürültü, ışık seviyesi, sıcaklık gibi dış etkenlerin yanı sıra başkalarının daha ileride olduğunu düşünmek ya da sınavını bitiren bir adayı görmek de zaman zaman öğrencide panik durumu oluşturarak sınav konsantrasyonunu kaybetmesine sebep olabilir.
Bu yüzden sınavda sadece kendi kitapçığınıza konsantre olmanız ve dışarıdan gelen uyarıcıları dikkate almamanız sınavda dikkatinizi daha kolay toplamanızı sağlayacaktır.
BEN SENDE TUTUKLU KALDIM
Sınav anında kimi öğrenci çözemeyip boş bıraktığı sorularda tutuklu kalır. Yeni bir soruya geçse bile içte içe o soruyu neden çözemediğine kızar ya da bu yüzden sınavda başarısız olacağını düşünerek motivasyonunu kaybeder.
Bunun üstesinden gelebilmek için her soruya........
© Eğitim Ajansı
