Eίναι μία από τις σπάνιες φορές που συλλογικές δράσεις «από τα κάτω» φτάνουν να γίνονται νόμος του κράτους. Για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες ο λόγος, που πολύ σύντομα θα λειτουργούν με κανονιστικό πλαίσιο. Το κίνημα που ξεπήδησε μέσα στη δίνη των χρόνων της κρίσης σαν μια αυθόρμητη απάντηση στις πολιτικές λιτότητας.
Ξεκίνησε από την Κατερίνη για να απλωθεί πολύ γρήγορα σε όλη την Ελλάδα κι έβαλε στόχο κάτι πολύ παραπάνω από το να προσφέρει φτηνά προϊόντα. Κυριότατα οι αγορές χωρίς μεσάζοντες επιδίωξαν μια άλλη σχέση ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, μια δίκαιη τιμή για όλους, μια σχέση αλληλεγγύης.
Από το 2012 και το κίνημα της πατάτας έχουν περάσει μόλις 5 χρόνια και χίλια κύματα, τόσο για τη χώρα όσο και για τα κινήματα. Στις αγορές χωρίς μεσάζοντες μπήκαν δήμοι, ενίοτε και ιδιώτες.
Ωστόσο, και παρά την εύλογη υποχώρηση του κινήματος, οι δράσεις του παραμένουν ζωντανές και τα αιτήματά του επίκαιρα.
Το νομοσχέδιο που έφερε την Τρίτη σε διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα, αφού επιχειρεί να κανονικοποιήσει μια αυθόρμητη κινηματική δράση. Θεσμοθετεί κανόνες για τις αγορές καταναλωτών, στις οποίες θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους ομάδες παραγωγών, επαγγελματίες αγρότες, συνεταιρισμοί και πολύ μικρές βιοτεχνίες.
Η διοργάνωση αυτών των αγορών θα μπορεί να γίνεται μία φορά ανά δίμηνο από........