H «πράσινη» μετάβαση της ελληνικής ακτοπλοΐας βρίσκεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ψηλά στην ατζέντα τόσο των ακτοπλόων όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και συνολικότερα της κυβέρνησης. Ηδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων, έτσι ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία και μέσα στα χρονοδιαγράμματα η μετάβαση αυτή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο θέμα, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο διεκδικεί από προγράμματα ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 80-250 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων. Ωστόσο, όπως είπε, πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να αποκαλύψει κάτι περισσότερο από τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά «θα επιμένουμε, καθώς η ακτοπλοΐα πρέπει να εκσυγχρονιστεί», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών Θαλάσσιων Μεταφορών της Ε.Ε., με απόφασή του τον Ιούνιο του 2022, έδωσε παράταση στην εξαίρεση από την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού για τη χρήση ανανεώσιμων και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα καυσίμων από τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών (FuelEU Maritime) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 για τα ακτοπλοϊκά πλοία που είναι δρομολογημένα σε λιμένες νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Ωστόσο, τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές Πάτρας - Ιταλίας και σε νησιά άνω των 200.000 κατοίκων (Κρήτη), από το 2024 θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δύο κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν το σύστημα εμπορίας ρύπων ETS (Emission Trading System) και το «FuelEU Maritime». Αλλαγή που θα οδηγήσει και σε αυξήσεις των εισιτηρίων, στις συγκεκριμένες όμως γραμμές.

Ενας από τους τρόπους για την πράσινη μετάβαση είναι και η ηλεκτροδότηση των πλοίων στα μεγάλα λιμάνια. Οπως έκανε γνωστό πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Παναγιώτης Τσώνης, μιλώντας σε ημερίδα του ΟΛΠ, πέντε θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων στην ακτοπλοΐα και τέσσερις θέσεις για τα κρουαζιερόπλοια σχεδιάζει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ, μέσω δύο συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων, CIPORT και EALING. Οι θέσεις ηλεκτροδότησης των πλοίων της ακτοπλοΐας θα βρίσκονται στις ακτές Ποσειδώνος, Αγίου Διονυσίου, Ηετιώνεια, Περικλέους, συνολικής ισχύος 13,5 MVA, ενώ οι τέσσερις θέσεις για την κρουαζιέρα θα βρίσκονται στην ακτή Θεμιστοκλέους.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για την ελληνική ακτοπλοΐα της XRTC, εταιρείας οικονομικών ναυτιλιακών συμβούλων, με επικεφαλής τον Γιώργη Ξηραδάκη, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2023, δεδομένου ότι το 41% των ελληνικών ακτοπλοϊκών πλοίων που είναι σήμερα δρομολογημένα, το 2035 θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος και, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα πλοία που να πληρούν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, η μόνη λύση είναι η κατασκευή νέων πλοίων.

QOSHE - Αναζητούνται πόροι για «πράσινη» ακτοπλοΐα - Χριστίνα Παπασταθοπούλου
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Αναζητούνται πόροι για «πράσινη» ακτοπλοΐα

3 0
29.12.2023

H «πράσινη» μετάβαση της ελληνικής ακτοπλοΐας βρίσκεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ψηλά στην ατζέντα τόσο των ακτοπλόων όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και συνολικότερα της κυβέρνησης. Ηδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων, έτσι ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία και μέσα στα χρονοδιαγράμματα η μετάβαση αυτή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο θέμα, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο διεκδικεί από προγράμματα ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 80-250 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων. Ωστόσο, όπως είπε, πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και για τον λόγο αυτόν........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play