Την πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου σχολίασαν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και το Τμήμα Ναυτιλίας, τονίζοντας ότι «η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών και οι πανηγυρικοί τόνοι κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) δεν μπορούν να κρύψουν τις αρνητικές συνέπειες που θα επέλθουν από την κυβερνητική επιλογή της πώλησης του ΟΛΗ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το χαμηλό τίμημα με το οποίο μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 67% των μετοχών του ΟΛΗ στον όμιλο Grimaldi δεν είναι το μοναδικό αρνητικό σημείο αυτής της επιλογής. Είναι γεγονός ότι με την πώληση του ΟΛΗ:

● Ο δημόσιος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού σε σχέση με την περιφέρεια και τις ανάγκες της υποτάσσεται στα σχέδια μιας ιδιωτικής επιχείρησης, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των λιμένων στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

● Ο όμιλος Grimaldi μέσω των Μινωικών Γραμμών ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ηρακλείου με τον Πειραιά. Με την απόκτηση του ΟΛΗ δημιουργούνται συνθήκες για τη δημιουργία μονοπωλίου.

● Πέρα από κάποιες αόριστες αναφορές, δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται ούτε καν ορισμένες υποχρεωτικές επενδύσεις από τον ιδιώτη για την ανάπτυξη του λιμανιού προς όφελος της πόλης και ολόκληρου του νησιού.

● Η διαπιστωμένη ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης του λιμανιού με την πόλη εξαρτάται πλέον από τις σκοπιμότητες και τις στοχεύσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας.

QOSHE - Συνθήκες μονοπωλίου στη γραμμή Πειραιά - Ηρακλείου - Χριστίνα Παπασταθοπούλου
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Συνθήκες μονοπωλίου στη γραμμή Πειραιά - Ηρακλείου

3 0
21.12.2023

Την πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου σχολίασαν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και το Τμήμα Ναυτιλίας, τονίζοντας ότι «η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών και οι πανηγυρικοί τόνοι κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) δεν........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play