Παρατηρήσεις μάλλον ρουτίνας περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης σύμφωνα με το Αρθρο IV του Καταστατικού του ΔΝΤ, που διατυπώνονται σε χώρες που έχουν δανειοδοτηθεί από τον οργανισμό. Αν και η χρηματοδοτική σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά και τυπικά λήξει, το Ταμείο, τηρώντας το πρωτόκολλο του καταστατικού του, διατυπώνει 11 συστάσεις-προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, με σημαντικότερες τις εξής:

● Το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% φέτος και 2% το 2024, ωστόσο από το 2026 και μετά, οπότε τελειώνει η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη περιορίζεται στο 1,3%.

● Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% έως το τέλος του 2025. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός ως αποτέλεσμα των κλυδωνισμών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες καθώς και των εγχώριων πιέσεων από τις πρόσφατες και αναμενόμενες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

● Το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό. Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε κάτω από το 5% στις συστημικές τράπεζες, με τη στήριξη του προγράμματος «Ηρακλής».

● Εν μέσω ισχυρής αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

● Θα πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες για μισθούς του δημόσιου τομέα και συντάξεις, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

● Οι συνεχείς προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες. Προφανής επιδοκιμασία του ΔΝΤ στο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει ξεσηκώσει τους αυτοαπασχολούμενους.

QOSHE - Αλλοθι για συγκράτηση δαπανών - Γιάννης Κιμπουρόπουλος
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Αλλοθι για συγκράτηση δαπανών

5 0
15.11.2023

Παρατηρήσεις μάλλον ρουτίνας περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης σύμφωνα με το Αρθρο IV του Καταστατικού του ΔΝΤ, που διατυπώνονται σε χώρες που έχουν δανειοδοτηθεί από τον οργανισμό. Αν και η χρηματοδοτική σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά και τυπικά λήξει, το Ταμείο, τηρώντας το πρωτόκολλο του καταστατικού του, διατυπώνει 11 συστάσεις-προβλέψεις για την........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play