Παραβατική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Βουλγαρίας και την απόφασή της να βάλει δασμούς στο φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο μία χώρα της Ε.Ε. να αποφασίζει από μόνη της να βάζει δασμούς. Αυτό είναι προνόμιο της Ε.Ε., δεν μπορούν οι χώρες της Ευρώπης να ασκούν διεθνή τελωνειακή πολιτική», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αποκαλύπτει έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής που «επιτρέπει στον καθένα να κάνει ό,τι τον βολεύει». Εκτίμησε επίσης ότι ο στόχος της γειτονικής χώρας για έσοδα 1,6 δισ. ευρώ από τους δασμούς προϋποθέτει ότι «υπάρχει κάποιος να πληρώσει. Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι».

Επικριτικός ήταν ο κ. Μυτιληναίος και για την αντιπληθωριστική πολιτική της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. «Το 2% είναι θηλιά στον λαιμό. Αν ο στόχος του πληθωρισμού στην Ε.Ε. αυξανόταν από το 2% στο 3% θα λύνονταν αυτόματα πάρα πολλά προβλήματα», ανέφερε. Χαρακτήρισε επίσης μοναδική ευκαιρία για «μεταρρυθμίσεις σοβαρές και επώδυνες τους επόμενους 12 με 18 μήνες», επισημαίνοντας τη συγκυρία μιας μοναδικής πολιτικής σταθερότητας, με έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως το κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος επιθυμεί».

Ο πρόεδρος της Mytilineos επεσήμανε επίσης ότι από τη σκοπιά των αγορών το ρωσοουκρανικό μέτωπο θα «παγώσει», τουλάχιστον για τον επόμενο χειμώνα, ενώ για το Παλαιστινιακό πως η κρίση θα περιοριστεί στα όρια Ισραήλ - Γάζας και λιγότερο στον Λίβανο και τη Σύρια.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια φυγής του ομίλου από την Ελλάδα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε: «Μένουμε εδώ, παράγουμε εδώ, πληρώνουμε τους φόρους μας εδώ. Το γεγονός πως ανοίγουμε τα φτερά μας και μεταφέρουμε τη ελληνική σημαία διεθνώς [σ.σ. για το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο] δεν σημαίνει πως φεύγουμε από την Ελλάδα ή παύουμε να είμαστε ένας ελληνικός όμιλος»..

QOSHE - «Εκτός δικαίου Ε.Ε. οι βουλγαρικοί δασμοί στο αέριο» - Γιάννης Κιμπουρόπουλος
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

«Εκτός δικαίου Ε.Ε. οι βουλγαρικοί δασμοί στο αέριο»

2 0
08.11.2023

Παραβατική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Βουλγαρίας και την απόφασή της να βάλει δασμούς στο φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο μία χώρα της Ε.Ε. να αποφασίζει από μόνη της να βάζει δασμούς. Αυτό είναι προνόμιο της Ε.Ε., δεν μπορούν οι χώρες της Ευρώπης να ασκούν διεθνή τελωνειακή πολιτική», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, υπογραμμίζοντας ότι η........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play