Έτερο στοιχείο αντίφασης στις αγορές, η μικρή πτώση της τιμής του πετρελαίου τύπου μπρεντ με το άλμα 4,5% της Δευτέρας. Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, παρά τους φόβους για μεγάλη και μακρόχρονη διαταραχή στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» από την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή, προτίμησαν χθες να εκτιμήσουν τις λίγες καλές ειδήσεις, όπως ότι οι συνομιλίες Βενεζουέλας και ΗΠΑ για χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στο Καράκας βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα επιτρέψουν σε ακόμη μία ξένη εταιρεία πετρελαίου να αντλήσει αργό πετρέλαιο από τα κοιτάσματα της Βενεζουέλας. Η τιμή του μπρεντ και του αμερικανικού αργού κινούνταν χθες στα 86-87 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, παρότι δεν επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Γάζα, κατέγραψε χθες νέο άλμα τιμής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο σημείωσαν αύξηση 12,5%, μια ανάσα κάτω από τα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα (49,42 ευρώ). Η εβδομαδιαία αύξηση είναι πάνω από το 35%.

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί την άνοδο της τιμής του ευρωπαϊκού αερίου είναι η βλάβη στον υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector, που σύμφωνα με την έρευνα της Φινλανδίας και της Εσθονίας αποδίδεται πιθανότατα σε δολιοφθορά. Οι εργασίες επισκευής του αγωγού που τροφοδοτεί με αέριο την Ευρώπη θα κρατήσουν αρκετούς μήνες. Πάντως, και ο πόλεμος στη Γάζα επηρεάζει την άντληση αερίου από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Ηδη, η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε εντολή στη Chevron να αναστείλει την παραγωγή στο κοίτασμα Tamar, στη βόρεια ακτή της χώρας, για τον φόβο ενδεχόμενης επίθεσης στις πλατφόρμες εξόρυξης, ενώ η ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Καρίς, συνεχίζει μεν κανονικά τις λειτουργίες εξόρυξης, αλλά έχει δηλώσει ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κάθε υπόδειξη της ισραηλινής κυβέρνησης. Το ισραηλινό αέριο δεν διοχετεύεται βεβαίως στην Ευρώπη, αλλά η ενδεχόμενη διακοπή εξόρυξης είναι επαρκής αφορμή για να ενισχύσει την κερδοσκοπική άνοδο στην τιμή του ευρωπαϊκού αερίου TTF.

QOSHE - Αλμα στο αέριο, μικρή πτώση στο πετρέλαιο, άνοδος στις μετοχές - Γιάννης Κιμπουρόπουλος
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Αλμα στο αέριο, μικρή πτώση στο πετρέλαιο, άνοδος στις μετοχές

5 0
11.10.2023

Έτερο στοιχείο αντίφασης στις αγορές, η μικρή πτώση της τιμής του πετρελαίου τύπου μπρεντ με το άλμα 4,5% της Δευτέρας. Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, παρά τους φόβους για μεγάλη και μακρόχρονη διαταραχή στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» από την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή, προτίμησαν χθες να εκτιμήσουν τις λίγες καλές ειδήσεις, όπως ότι οι συνομιλίες Βενεζουέλας και ΗΠΑ για χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στο Καράκας βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα επιτρέψουν........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play