Βαρύ πρόστιμο επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων του MEGA, και στον πρόεδρό της Βαγγέλη Μαρινάκη (αναφέρεται με τα αρχικά Ε.Μ. στη σχετική ανακοίνωση) γιατί τον Μάιο του 2020 είχαν παρεμποδίσει έρευνα κλιμακίου της Επιτροπής στη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατέληξε ομόφωνα να επιβάλει πρόστιμο 200.000 ευρώ στην εταιρεία και κατά πλειοψηφία 1.000.000 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο Ε.Μ.

Οπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου που διενεργήθηκε από υπαλλήλους της Επιτροπής στις 8.5.2020 στις εγκαταστάσεις της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ σημειώθηκαν περιστατικά που παραβίασαν ευθέως την υποχρέωση ενεργού συνεργασίας της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και ύστερα από την ολοκλήρωση του ελέγχου. Αναφέρεται μάλιστα ότι «το φυσικό πρόσωπο παρεμπόδισε τον επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ιδίως με την απομάκρυνση ορισμένων εγγράφων/στοιχείων, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές της Επιτροπής να ολοκληρώσουν την επιτόπια έρευνα έχοντας συλλέξει ένα μόνο μέρος των στοιχείων και αρχείων, τα οποία είχαν καταρχήν συγκεντρώσει στις εγκαταστάσεις της ελεγχόμενης, συμπεριφορά δυνάμενη να έχει συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου».

Η απόφαση επιβολής προστίμου δεν είναι καινούργια. Είχε ληφθεί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας τον Ιούλιο του 2021 (είναι η υπ’ αριθμόν 754/2021 της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και όπως διαβάζουμε στο αναλυτικό σκεπτικό της ελήφθη έπειτα από το περιστατικό παρεμπόδισης του αιφνιδιαστικού ελέγχου στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής τον Μάιο του 2020 στις εγκαταστάσεις της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και αφού απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της εταιρείας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο της έρευνας της Ε.Α. για την αγορά διανομής Τύπου, στην οποία η εταιρεία «Αργος», ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη, έχει τον απόλυτο έλεγχο ως μοναδικό πανελλαδικό πρακτορείο διανομής. Μάλιστα την ίδια μέρα (8/5/2020) η Επιτροπή έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε άλλα πέντε σημεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του «Αργους», χωρίς πάντως να καταγράψει άλλο περιστατικό παρεμπόδισης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 750.000 ευρώ στην «Αργος» για «καταχρηστικές πρακτικές» στην αγορά διανομής εις βάρος εκδοτικών επιχειρήσεων και υποδιανομέων- υποπρακτόρων, αλλά, όπως αναφέρει στη σχετική απόφαση, δεν διαπίστωσε κάποια προνομιακή μεταχείριση υπέρ εκδοτικών εταιρειών (εννοεί την ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) που συνδέονται ιδιοκτησιακά με την Αργος.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση της απόφασης για το πρόστιμο στην ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, συμπληρώνει το παζλ μιας έρευνας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019. Παρότι το πρόστιμο δεν αφορά την ουσία της έρευνας για τη διανομή του Τύπου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την επιταχυνόμενη εξαφάνιση των σημείων πώλησης στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, αλλά τη «συμπεριφορά» τής ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και του ιδιοκτήτη της έναντι των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι φανερό ότι ασκεί μια αξιοσημείωτη πίεση στους εμπλεκόμενους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναλυτική περιγραφή της συμπεριφοράς του μετόχου της εταιρείας στην απόφαση της Ε.Α.: «Αφού εξέφρασε προφορικά ενστάσεις περί της διαδικασίας διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου, ο κ. Ε.Μ. απεχώρησε από τον χώρο και πήρε μαζί του χωρίς την άδεια των ελεγκτών: α) τον σκληρό δίσκο που περιελάμβανε το σύνολο των συλλεχθέντων ηλεκτρονικων αρχείων, β) το σύνολο των συλλεχθέντων εγγράφων, και γ) τα υπηρεσιακά, μεταξύ αυτών, εμπιστευτικά έγγραφα που έφεραν οι ελεγκτές της Επιτροπής(!)». Αυτό το... διόλου τρυφερό σαβουάρ βιβρ εξηγεί και το υψηλό πρόστιμο, 1 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε προσωπικά στον ιδιοκτήτη της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ. Βάσει της νομοθεσίας (Ν. 3959/2011), το πρόστιμο σε περίπτωση παρεμπόδισης ελέγχου από την Επιτροπή μπορεί να φτάσει το 1% του τζίρου της ελεγχόμενης επιχείρησης.

Οπως και στην περίπτωση του «Αργους», θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσφυγή κατά της απόφασης της Ε.Α. από την εταιρεία του Β. Μαρινάκη.

QOSHE - Το βαρύ πρόστιμο σε ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ - Μαρινάκη και η προϊστορία του - Γιάννης Κιμπουρόπουλος
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Το βαρύ πρόστιμο σε ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ - Μαρινάκη και η προϊστορία του

4 0
22.09.2023

Βαρύ πρόστιμο επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων του MEGA, και στον πρόεδρό της Βαγγέλη Μαρινάκη (αναφέρεται με τα αρχικά Ε.Μ. στη σχετική ανακοίνωση) γιατί τον Μάιο του 2020 είχαν παρεμποδίσει έρευνα κλιμακίου της Επιτροπής στη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατέληξε ομόφωνα να επιβάλει πρόστιμο 200.000 ευρώ στην εταιρεία και κατά πλειοψηφία 1.000.000 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο Ε.Μ.

Οπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου που διενεργήθηκε από υπαλλήλους της Επιτροπής στις 8.5.2020 στις εγκαταστάσεις της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ σημειώθηκαν περιστατικά που παραβίασαν ευθέως την υποχρέωση ενεργού συνεργασίας της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και ύστερα από την ολοκλήρωση του ελέγχου. Αναφέρεται μάλιστα ότι «το φυσικό πρόσωπο παρεμπόδισε τον επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ιδίως με την απομάκρυνση ορισμένων εγγράφων/στοιχείων, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές της........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play