Yurt dışında kurulu şirketinizden fatura kesmek vergi planlaması mıdır?

Değerli okurlar, vergi hukukunun temel kav­ramlarından olan “vergi planlaması” kav­ramının, doğru olduğu samimi inancı ile çok yanlış kullanıldığını görüyorum. Zaman zaman dilim döndüğünce bu yanlış bilgilerin yaratabi­leceği risklere dikkat çekmeye çalışıyorum.

Mükelleflerin mümkün olan en az miktarda vergi ödemek konusunda vergi kanunlarının kendilerine sunduğu olanaklardan olabildi­ğince yüksek oranda yararlanmaya çalışmala­rı haklarıdır. Bu amaca yönelik olarak, vergiyi doğuran olaya sebebiyet vermekten kaçınmak, vergi kanunlarının indirim, istisna ve muafiyet hükümlerinden yararlanmak, şirket veya şahsi mükellefiyet şeklinde faaliyette bulunmak vb. olduğunda bir sorun olmayacaktır.

Bu kapsamda, vergi planlaması işletmelerin üzerlerine düşen vergi yüklerini minimuma in­dirmek ve maksimum vergi avantajı sağlamak için mevcut yasaların sunduğu vergiyi azaltıcı ya da ertelenmesi imkânı veren olanaklarından yararlanma hususunda gösterdikleri çabalar olarak tanımlanabilir.

Başlıktaki konu bu çeşit (vergi planlaması sınırları içinde değerlendirilebilecek) bir ko­nu değil ancak ne yazık ki vergi planlaması sa­nılan bir konu. Sadece faturanın yurt dışından kesiliyor olması Türkiye’nin vergileme hakkı­nı kaldırmaz.

Faturanın düzenlendiği ülke ile Türkiye’nin çifte vergilemeyi önleme anlaşma­sı olması da vergileme yetkisinin o ülkeye bıra­kılabileceği otomatik sonucu yaratmayabilir. Bu nedenle vergi planlaması adı altında kurdu­ğunuz yapının çökmemesi, boşu boşuna........

© Dünya