Fatura aldığınız şirkete sahte belgeci teşhisi konulduysa ne yapılacak?
Değerli okurlar, sahte belge konusu ne yazık ki halen çok yaygın bir şekilde baş ağrıtmaya devam ediyor. Mükellefler konuya, “Fatura aldım, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi de var, ödemelerin hepsi banka kanalıyla yapıldı, dolayısıyla bir sorunumuz yok.” şeklinde yaklaşıyorlar.
Ne yazık ki normalde yetmesi gereken bu belgeler sadece olmazsa olmaz (başlangıç) noktasını oluşturuyor ama yeterli değil.
Çoğu zaman, işin size sıçraması size mal tedarik eden bir firmada yapılan bir vergi incelemesi ile oluyor. Bu incelemede tedarikçinin alım faturalarının sorunlu olması nedeniyle, tedarikçiniz sahte fatura düzenleyicisi olarak kabul edilerek rapor düzenlenmişse, o tedarikçiden mal alan, satan tüm şirketler sahte belge kullanan olarak incelemeye alınıyor. Tedarikçi incelemelerinde tedarikçinin “alım belgeleri sahte ise satış belgeleri de sahtedir” şeklinde bir akıl yürütülebiliyor.
Bu mantıkla, incelenen şirketten mal veya hizmet alanların gerçekten o şirketten mal veya hizmet alıp almadığı hususları etraflıca değerlendirilmeden, sahte belge düzenlediği sonucuna varılan şirketten fatura alan tüm şirketler sahte belge kullanıcısı olarak yaftalanıyor.
İnceleme sırasında çoğu zaman sadece o (sahte belge düzenleyicisi teşhisi konmuş)tedarikçiden almış olduğunuz belgeler kayıtlarınızda var mı yok mu ona bakılıyor. Sizin açıklamalarınız, inceleme elemanları gözünde sadece sizin o belgeleri bilerek kullanıp kullanmadığınızı anlamak, dolayısıyla savcılığa suç duyurusunda bulunup bulunmamaya karar vermek için önem taşıyor.
Giderek bir kehanetin kendini doğrulaması gibi, çok sayıda incelemenin varlığı, fatura alan şirketlerin kayıtlarında bu faturaların var olması, başlı başına başlangıçtaki tespiti doğrulama gibi muamele görüyor.
Aşağıda, bu tür sorunların, inceleme aşamasında olmasa da yargılama aşamasında savuşturulmasında işe yaradığını tecrübe ettiğim belge ve açıklamaları listelemeye çalıştım.
1........
© Dünya
