Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikası ve sıkı duruşta gösterdiği kararlı duruşun etkileri 2024 yılının 1. çeyrek bilançolarında ortaya çıkmıştı. Şimdilerde açıklanmaya başlanan 2. çeyrek bilançolarında yüksek faizin bıraktığı hasar tespit edilmiş olacak.
Merkez Bankası’nın kararlı para politikası ve buna eşlik etmeye başlayan(başlayacak) mali sıkılaşma süreci, ekonomide normlara dönüş senaryosunun en önemli araçlarından biri olarak fiyat istikrarının sağlanması ve piyasalarda öngörülebilirliğin artmasına destek olabileceği için orta uzun vadede oldukça pozitif bir tablo ortaya koyuyor.
Ancak yüksek faizle birlikte artan finansman maliyetleri ve soğuyan büyüme şirketler ve dolayısıyla borsa açısından durumu biraz daha sıkıntılı bir hale getiriyor. Bu sıkı duruşun etkileri 2024 yılının 1. çeyrek bilançolarında ortaya çıkarken, 2. çeyrek bilançolarında daha net bir hasar tespiti yapılıyor olacak.
Bir yandan yüksek faiz ve yavaşlayan büyüme, diğer taraftan enflasyon muhasebesi bilanço dönemlerini son 3 çeyrektir daha heyecansız karşılamamıza neden oluyor. Hem enflasyon muhasebesinin tahmin yapmakta yarattığı zorluklar hem de şirketleri ciddi anlamda zorlamaya başlayan finansal yükler bu bilanço döneminde de sınırlı sayıda şirket için beklentilerin ortaya konduğu bir dönemi beraberinde getirmiş durumda. Önümüzdeki dönem için beklenen dezenflasyon süreci ile birlikte şirket ve analistlerin enflasyon muhasebesi konusunda kazandığı deneyim, gelecek çeyrekler için çok daha sağlıklı beklentiler oluşturabilmemize de olanak sağlayacaktır diye umut ediyoruz.
Borsa........