Fitch’in not artışı beklentisi bozulan moralleri düzeltebilir

Son 1 ayda yüzde 14 düşen Borsa İstanbul’da tepki alımları bekleyenlerin sayısı oldukça fazla. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cuma akşamı hakkındaki istifa söylentilerini yalanlamasının yanında Fitch’in 6 Eylül’deki Türkiye kararına yönelik beklentiler yukarı yönlü hareketi destekleyebilir.

Borsa İstanbul’da olduk­ça hareketli günler ya­şanıyor. BIST 100 En­deksi bundan tam 1 ay önce 11 bin 245 puan ile tarihi zirve­sini görmüştü. O tarihten iti­baren borsaya satış ağırlıklı günler hakim. Enflasyon mu­hasebesi sonrası beklentileri karşılamayan şirket bilanço­ları, yabancı çıkışı sonrası yerlilere kalan bir piyasa, kısa vadeli çalkantılı günler geçi­ren küresel piyasalar ve jeo­politik gelişmeler…

Son 1 ay­da aslında Borsa İstanbul’da etkili olan ana gündem mad­deleri bunlar. Geride bıraktı­ğımız haftanın son işlem gü­nünde ise yurtiçine yönelik siyasi spekülasyonlar fiyatla­malar üzerinde oldukça etkili oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa et­tiğine yönelik söylentiler as­lında haftanın ilk günlerinde gündeme gelmişti. Bu iddia­lar resmi makamlar tarafın­dan yalanlansa da spekülas­yon belki de manipülasyonla­rın arkası kesilmedi.

Cuma gününe gelindiğinde asparagas iddialar öyle bir ya­yıldı ki hafta sonu riskini al­mak istemeyenlerin artan sa­tışlarıyla endeks son işlem gü­nünü yüzde 2.55’lik kayıpla 9 bin 668 puandan tamamladı. Böylece endeks nisan ayından bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

Borsa kapandık­tan sonra Bakan Şimşek, sos­yal medya hesaplarından yap­tığı paylaşımlar istifa iddia­larını bir kez daha yalanladı. Yaşananlara yatırımcılardan büyük tepki gelirken yalan bilgileri yayıp fiyatlarda dal­galanma yaratanların tespit edilmesi ve cezalandırılması talep edildi. Sermaye Piyasa­sı Kurulu (SPK) bir açıklama yaparak konuyla ilgili incele­menin başlatıldığını duyurdu.

Japonya merkezli küresel piyasalarda 5 Ağustos’ta ya­şanan sarsıntının yarattığı kayıpları birçok borsa telafi etti, hatta sarsıntı öncesi sevi­yelerinin üzerine çıktı.

Ancak Borsa İstanbul o gün düştü­ğü yerden bir türlü kalkama­dı. Üstüne üstlük ‘Kara Pa­zartesi’ olarak tabir edilen 5 Ağustos’ta gördüğü en düşük seviyenin de altına indi. Bor­sa İstanbul’un toparlanmakta zorlanmasının en büyük ne­deni olarak yeni para girişinin olmaması gösteriliyor. Yeni ekonomi yönetiminin göre­ve başlamasıyla yabancı ya­tırımcılar, 2023 yılında his­se senetlerinde 2 milyar do­lar civarı net alım yapmıştı.

Yabancı yatırımcı 16 Ağustos haftasında da hisselerde net satım yaptı. Son satışla bir­likte son 4 haftada 920 mil­yon dolarlık hisse çıkışı oldu. Böylece yıl genelinde yaban­cılar, geçen yıl aldıkları kadar hisseyi sattı. Yabancılar hisse senedinden çıkarken tahvil­lerde alımlara devam ediyor. Yabancılar 16 Ağustos hafta­sında 1.4 milyar dolarlık da­ha tahvil aldı. Yabancıların tavrı aslında yerli yatırımcı­lar için de bir gösterge. Çünkü yerli yatırımcı yıllık yüzde 55- 60 gibi risksiz bir yatırım ara­cı varken hisse senetlerinden uzak duruyor.

Borsa İstanbul ile ilgili bu haftaya yönelik genel bek­lentiler olumlu yönde. Son 1 ayda yüzde 14 gerileyen BIST 100 Endeksi’nin Bakan Şimşek’in spekülasyonlara son noktayı koymasının et­kisiyle........

© Dünya