Yaz aylarına girdiğimiz bugünlerde açıklanan ekonomik göstergeler Türkiye’nin yavaşlayan bir ekonomik sürece girdiğini göstermektedir. Bu göstergelerle ilgili örnekleri aşağıda değerlendireceğim. Ancak burada bazı tespitleri yapmak isterim.
a)Ekonomide yavaşlamanın sonuçları toplumun tüm kesimlerinin paylaşımına tabi olmalıdır.
b)Alınan ve alınması beklenen kararlarda gecikme yaşanmaktadır. (Vergi konusunda ve diğer parasal araçlarla ilgili olarak genel bir programın açıklanmaması ve bu konulardaki spekülatif yorumların etkisiyle piyasalarda dalgalanmanın yaşanması)
c) Mevcut uygulanan politikaların şu anda bile yönetilmeyen yan etkileri görülmeye başlanmıştır.
(ithalat artışı, ihracat fiyatlamasın zorlaşması, alt ve orta gelir gruplarının bu döneme kadar ki faturanın tek sahibi olarak görülmesi…)
Gözüken temmuz ve ağustos aylarında birçok uygulama, kural ve değer değişikliğinin olacağı yönündedir. Dolayısıyla yaz ayları ve sonrası ekonomide hissedilir yavaşlama görülecektir.
Bu değerlendirmeleri yapmam da etkili olan birkaç göstergeyi sizinle paylaşmak istiyorum.
Büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretimi yıllıkta-yüzde 0,07 küçülürken, aylıkta ise yüzde 4,9 küçülmüştür. Özellikle 2023 Nisan ayında küçülme olduğu düşünülecek olursa küçülmenin seviyesi daha net gözükmektedir. Ayrıca alt sektörler itibariyle değerlendirildiğinde de........