Kutucuklar ya da zincirler: Kadın ve erkek beyni açıları
Anne-Josephe Theroigne, Fransız Devrimi esnasında Paris’te yaşayan burjuvaziye yakın bir kadındır. Önemi de kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olup oy kullanmaları gerektiğini kuvvetli şekilde savunmasından ileri gelir. Bu görüş söz konusu dönemde imkânsızdır. Kadının görevi, mutfakta yemek yapmak ve erkeğine bakmaktır. Theroigne, savunduğu görüş için iki defa hapiste yatmış ve kral idam edildikten sonra öldüresiye dövülmüş, çırılçıplak soyulup sokaklarda sürüklenmiştir. Şansız kadın daha sonra aklını yitirmiş ve ölene kadar da sokaklarda çıplak dolaşmıştır. Bugünden bakıldığında nasıl durduğuna emin değiliz ama markalar istisnası olmadan kadınların peşinde. Bırakın eşitliklerini kabul etmek, onların üstün olduklarını düşünüyorlar(!)
Nasıl düşünmesinler ki? Dünyanın önde gelen pazarlama gurularından Tom Peters, hesaplarına göre, Amerikalı kadınlar, dünyadaki en büyük ulusal ekonomi durumundalar. İkinci büyük ekonomiyi Amerikalı erkekler oluştururken, tüm Japonya üçüncü sırada geliyor. Durum böyle olunca kadınların zihinlerinin nasıl çalıştığını bilmek doğal olarak çok önemli oluyor.
Paul Broca, Fransa’da Paris Tıp Fakültesinde yıllarca profesörlük yapmış önemli bir bilim adamıydı. Oldukça başarılı bir kariyere sahip olan bu adam, beyinde konuşma ile ilgili bölgeyi keşfettiği için bu bölgeye kendisinin adı verilmişti. Kadın ve erkek beynine dair ilk keşifler de Broca tarafından yapılmıştır. En bilinen araştırmasında Broca, 292 erkek ve 140 kadında otopsi yapmış, yaptığı otopsi araştırmaları sonucu, kadınların beyninin erkeklerin beyninden daha küçük ve hafif olduğunu keşfetmiştir. Broca’nın vardığı sonuç ise aslında bir şanssızlıktı. Ona göre kadınların erkeklerden daha küçük bir beyne sahip olduklarına göre erkekler, kadınlardan daha zeki olmalıydı. Broca’nın erkek egemen görüşleri, erkek egemen bilim camiasında oldukça tutmuştu. Hatta fikirlerinden oldukça etkilenen ve yine bilim dünyasında önemli bir yere sahip olan kendi öğrencilerinden Gustave Le Bon, 1879 yazdığı bir makalesinde ortalama bir Paris kadınının beyin büyüklüğü bakımından erkeklerden çok gorillere yakın olduğunu iddia etmişti. Bu tartışmalar o yıllardan bugüne kadar da devam etti. Özellikle ticari iletişimde kadın ve erkek farklılıkları ise son yıllarda popüler bir segmentasyon konusu oldu. Bu iki cinsin düşünme biçimleri esas konu oldu. Ve onun dayandığı temel olan beyin farklılıkları.
Hemen yapısal bir durumdan söz edelim: Kadın ve erkek........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin