Konut fiyatlarının küresel olarak 2000’li yıllarda başlayan yükselişi devam ediyor. Konu hakkında The Economist dergisinde bir makale yayınlandı.
Makale konut fiyatlarındaki artışın dinamikleri hakkında önemli ip uçları veriyor. Makalede yayınlanan fiyat grafiği 2000’in başında 65 seviyelerinde olan fiyat endeksinin (2006=100) 2008 Küresel Krizi öncesinde lokal zirvesine ulaştığını gösteriyor.
2013 yılına kadar yükseliş eğilimi göstermeyen konut fiyatları sonrasında 2020 yılına kadar hızlı bir yükseliş eğilimi sergiliyor. Bu dönem küresel ekonominin kriz sonrası normalleştiği dönem. Bir başka deyişle, 2013-2020 dönemi küresel ekonominin merkez bankalarının desteği olmadan kendi ayakları üzerinde durmaya başladığı dönem olarak adlandırılabilir.
2020- 2022 dönemi pandemi dönemi. Bu dönem yine merkez bankalarının ekonomilere yoğun destek sağladığı dönemler. Bu dönemde çok düşük maliyet ile bankalara likidite sağlayan merkez bankaları varlık fiyatlarını da desteklemiş oldular. Ultra gevşek para politikalarının hem finansal varlık fiyatları hem de konut fiyatları üzerinde küresel olarak etkisi pozitif oldu. 2020-2023 döneminde konut fiyatlarının artış hızı 2013-2020 döneminin üzerinde.
Küresel olarak artan enflasyon karşısında merkez bankaları sıkı para politikası uygulamaya başladı pandemi sonrasında. ABD merkez bankası FED’in tarihin en hızlı faiz artışını gerçekleştirdiğini gördük. Artan borçlanma maliyetleri küresel konut fiyatları artışının bir süreliğine hız kesmesine neden oldu. Fakat son dönemde küresel olarak........