Yeni destekleme modeli başarılı olacak mı?
Tarım aslında hep önemli bir sektördü. Ancak pandemi, deprem, küresel krizler, iklim değişimi, gıda milliyetçiliği, gıda enflasyonu ve lojistik sorunlar tarımın önemini derinden hissetmemize neden oldu.
Tarımın ekonomik yönünün dışında sosyal ve stratejik yönleri de var. Tarım politikaları oluşturulurken ekonomik kaygıların ötesinde insanı, çevreyi, güvenliği ve gıdada yeterliliği dikkate almanız gerekiyor.
Dünyada ve ülkemizde tarımda planlama bir şekilde hep vardı. Destekleme politikaları uyguluyorsanız arkasında bir planlama zaten olmak zorundaydı. Ancak sorun, planlamanın öncelikleri ve etkinsizliğiydi.
Planlama her şeyden önce bir önceliklendirme meselesidir. Kaynaklarınız sınırsız olmadığı için kaynak kullanımını ve neyi, ne kadar, nasıl üretmeniz gerektiği konusunda önceliklendirme yapmanız gerekiyor. Planlama, esnek, sade olmalı, kolay yönetilebilmeli ve sağlıklı etki analizleri yapılabilmeli.
Ülkemizde tarımsal üretim planlaması ve onun bir enstrümanı olan yeni destekleme modeli, iki yıl süren bir hazırlık aşaması sonrasında hayata geçirildi.
Planlamanın planlanması aşaması diyebileceğimiz bu süreçte, tüm paydaşlarla görüşüldü, yasal altyapı hazırlandı ve eğitimler verildi.
Ağırlaşan kış şartları nedeniyle zaman zaman ara verilen Cuma Buluşmaları, benzeri tarihimizde........
© Dünya
