Tarımsal iletişim, yayım ve eğitim üzerine

Ekonomi ve iş dünyasının birçok alanın­da olduğu gibi tarım sektörünün de so­runlarının temelinde paydaşların birbirle­rini yeterince anlayamamaları yatıyor.

Akademik dünya, geniş toplum kesimle­rine bilgi aktarımında daha etkili iletişim kurabilmeli. Akademik çalışmaların, yazılı veya sözlü, geniş toplum kesimlerine akta­rılmasında daha basit, sade ve yalın bir dil kullanılması gerekiyor. Ancak muhteme­len akademik performansa katkısı olmadı­ğından veya “sırça köşk” eleştirilerinin bir ölçüde doğruluğundan bunu yapan akade­misyen sayısı sınırlı.

Akademisyenlerin, üretici ve yayımcılar­la temaslarının azlığı ve farklı önceliklere sahip olmaları bu kopuşu artırıyor…

Akademisyenin önceliği, tarım sektörü­nün sorunlarına çözüm bulan projelere ve araştırma faaliyetlerine odaklanmaktan çok, konunun bilim dünyasındaki popüla­ritesi, iyi dergilerde yayınlanabilirliği ve nihayetinde akademik aşamalarına katkı sağlaması olabiliyor.

Öte yandan üreticinin sorunları, belirli ölçüde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın araş­tırma enstitülerine gelirken üniversitelere ise daha azı ulaşabiliyor.

Yayım elemanları ise daha çok Bakan­lık bünyesinde görev yapıyor.........

© Dünya