menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Enflasyon muhasebesinin akıbeti ne olacak?

13 10
27.11.2025

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden 2026 yılı bütçe görüşmelerinin ardından en çok merak edilen konu, vergiye ilişkin düzenle­melerin yer aldığı kanun teklifine enflasyon mu­hasebesi konusunda bir ertelemenin eklenip ek­lenmeyeceği. İş dünyası ve mali müşavirler için konunun netleşmesi kritik önemde.

Esasen son birkaç aydır iki başlık ön plana çıkmıştı: elbette bunlardan birincisi ve en önemlisi geniş kesim­leri de ilgilendirmesi bakımından; Arsa ve arazi metrekare birim değerlerinde yaşanan fahiş ar­tışların düzeltilmesi. İkincisi ise geçici vergi dö­nemlerinde zaten ertelenmiş bulunan enflasyon düzeltmesinin 2025 hesap dönemine dair uygu­lanıp uygulanmayacağı.

Bu iki belirsizlikten ilki, Cumhurbaşkanı Erdo­ğan’ın açıklamasıyla büyük ölçüde netleşti. Görü­nen o ki, takdir komisyonlarının olağan dışı artış­lar içeren kararları bir kenara bırakılarak, 2024 yılında uygulanan değerler esas alınacak. Bu de­ğerlere yeniden değerleme oranı —muhtemelen yarısı— kadar artış uygulanması bekleniyor.

Takip eden yıllarda da emlak vergisi değerlerinin belir­lenmesinde zaten bir önceki yıl metrekare birim değerinin, yeniden değerleme oranının yarısı ka­dar artırılması suretiyle uygulanması mevcut ya­sal düzenleme gereği. Bu açıklama ile son dönem­de yüzbinlerce vatandaşı derinden etkileyen be­lirsizlik ortadan kaldırarak kamuoyunda ciddi bir rahatlama sağladı.

İkinci ve daha teknik konu ise enflasyon düzelt­mesi uygulaması. Bilindiği üzere 2025 yılı geçici........

© Dünya