Yabancı ilgisinde ‘faiz indirimi’ kaygısı

İlk somut tedbirleri geçen yıl temmuz ayı ortalarında uy­gulamaya konulan “parasal sıkılaştırma” esaslı programın ekonomiyi soğutucu etkisi sana­yi üretimi, iç talep ve yatırımlar­da kendini gösterirken, bir yıl­lık dönemde yabancıların Türk menkul kıymetlerine yatırımları yoluyla sıcak para girişlerinde ise belirgin bir artış yaşandı.

Ekonomide köklü politika de­ğişikliği ile bu dönemde faizlerin rekor düzeylere çıkarılması, dev­let iç borçlanma senetleri (DİBS), Türk hisse senetleri ve özel sektör tahvillerinin (ÖST) cazibesini ar­tırdı. ”Carry trade” de dahil yaban­cıların Türk menkul kıymetlerin­deki alımları önemli oranda art­tı.

Önceki bir yıllık dönemde Türk menkul kıymetlerinde 900 milyon dolarla net satıcı olan yabancılar, 19 Temmuz 2024 itibarıyla son bir yılda büyük bölümü DİBS olmak üzere Türk kağıtlarının alımı için toplam 12,4 milyar dolar getirdi­ler. Gelen sıcak para ile Türkiye yeniden rezerv biriktirmeye baş­ladı ve swaplar dahil hacmi eksi­ye düşmüş olan rezervler, swaplar hariç yeniden artıya geçti.

Haziran 2023-Mart 2024 döne­minde yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltilen, son dört aydır ise sabit tutulan Merkez Bankası politika faizinin, enflasyonda önümüzdeki dönemde beklenen düşüşler para­lelinde yeniden indirilme olasılığı ile birlikte bunun yabancı ilgisini nasıl etkileyeceği de konuşulmaya başladı. İndirimin dış finansal ya­tırımcıların iştahını kıracağı ko­nuşulurken, 12-19 Temmuz ara­sındaki son veri haftasında yaban­cıların DİBS’te 700 milyon dolarla sert satıcı olmaları dikkati çekti.

Merkez Bankası’nın haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yer alan veriler üzerinden piyasa fiyatı ve kur/parite hareketlerin­den arındırılarak yapılan hesap­lama, yurt dışı yerleşiklerin Türk menkul kıymet alımları için 21 Temmuz 2023-19 Temmuz 2024 arasındaki bir yıllık dönemde ge­tirdikleri toplam sıcak paranın 12 milyar........

© Dünya