Vergide terazinin kefesi biraz daha eğildi

Ekonomi yönetimi, vergide “adalet” ve etkinliği sağla­ma hedefiyle hazırlık çalış­malarını tamamladığı yeni vergi paketini TBMM’ye sunarken, dün açıklanan haziran ayı bütçe ger­çekleşmeleri vergide kronik hale gelen adaletsizliğin bu yılın ilk altı ayında daha da artarak devam etti­ğini ortaya koydu.

Gelir, kâr ve servetten alınan “doğrudan” vergilerin pastada­ki payı bu yıl ocak-haziran döne­minde yüzde 34,9 düzeyinde kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni vergi paketi ile ar­tırılacağını açıkladığı söz konusu vergilerin payı geçen yılın aynı dö­nemine göre 1,6 puan düştü. İlk ya­rıda toplanan her 100 liralık ver­ginin 65,9 lirasını ise tüketiciler ödedi.

Tüketimden alınan dolaylı vergilerin pastadaki payı geçen yı­la göre 2,1 puan arttı. Başka deyişle toplam tahsilatın üçte birini gelir sahipleri ve holdingler dahil kâr el­de eden kurumlar ile servet sahip­lerinden alınan doğrudan vergiler, üçte ikisini ise yurttaşların tüket­tiği mal ve hizmetlere ödediği, fiya­tın içinde yer alan KDV ve ÖTV gibi “dolaylı” vergiler oluşturdu.

Tedarik zinciri içinde yasal yük­lenicisi nihai tüketiciler olan do­laylı vergiler devletin başlıca fi­nansman kaynağı olmaya devam ederken, gelir düzeyine bakılmak­sızın herkesten aynı tutarda alın­dığı için bu kalemlerin var olan yüksek payı, vergide adaleti bozu­yor.

Dolaylı vergilerin pastadaki üçte ikilik payı, terazide dengenin tamamen tüketici aleyhine bozuk olduğunu gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ocak-hazi­ran döneminde geçen yılın eş dö­nemine göre yüzde 103,8 artışla 3 trilyon 831,4 milyar liraya ulaşan toplam merkezi yönetim bütçe ge­lirinin yaklaşık yüzde 84’lük kıs­mı vergi tahsilatı yoluyla elde edil­di.

Altı ayda kasaya giren vergi geli­ri yüzde 99,1 artışla 2 trilyon 730,3 milyar liraya ulaştı. Vergi gelirleri­nin ise 2 trilyon 118,6 milyarı dolay­lı, 1 trilyon 94,1 milyarı doğrudan vergilerden geldi. Geçen yılın eş dö­nemine göre doğrudan vergilerde tahsilat yüzde 91,5 artarken, dolay­lı vergi tahsilatındaki artış yüzde 107,3’ü buldu. Buna bağlı olarak ver­gide dolaylının payı daha da arttı.

Doğrudan vergiler kapsamın­da Gelir Vergisi mükelleflerinden yapılan tahsilat yüzde 126,7 artış­la 587,5 milyar lira oldu ve toplam pastanın yüzde 18,3’ünü oluştur­du. Ancak bunun 542,4 milyar li­ra ile tamamına yakınını memur maaşları ve özel sektör çalışanları­nın ücretleri üzerinden kaynağın­dan yapılan Gelir Vergisi Tevkifatı oluşturdu.

Ticari kazanç, zirai ka­zanç, serbest meslek kazancı, men­kul sermaye........

© Dünya