menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tüketici güveninde temkinli toparlanma

27 0
19.05.2026

ABD ve İsrail ile İran ara­sındaki sıcak savaşta nisan başından bu yana kırılgan bir ateşkes süreci ya­şanırken, Türkiye’de hanelerin ekonomik güveninde sınırlı da olsa nisanda başlayan toparlan­ma mayısta da temkinli biçim­de devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası iş birliği ile her ayın 1-15’i arasın­da yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesap­lanan Tüketici Güven Endek­si, nisandaki yüzde 0,5’lik ar­tıştan sonra mayısta da yüzde 0,3 artışla 85,8’e kadar yüksel­di. Şubatta 85,7 ile son 11 ayın en yüksek düzeyine çıkmış olan Endeks, sıcak savaşın dam­gasını vurduğu mart ayı ölçü­münde ise yüzde 0,8 düşüşle 85’e inmiş, ateşkes ayı nisanda ise 85,5’e yükselmişti. Tüketici güven endeksi, mayısta geldi­ği düzey ile güvende kısmi to­parlanmaya işaret etmekle bir­likte, 100’lük nötr seviyenin ol­dukça altında kalmaya devam ediyor. Mayıs verileri, tüketi­cilerin genel olarak ekonomiye ve kendi mali durumlarına yö­nelik temkinli ve orta düzeyde iyimser bir tutum içinde oldu­ğunu ortaya koyuyor.

Hane halklarının ekonomi­de genel gidişat ve kendi mali durumlarına ilişkin beklenti ve değerlendirmeleri, gelece­ğe yönelik beklentileri ile har­cama ve tasarruf eğilimlerini yansıtan, ekonomiye ilişkin öncü bir gösterge niteliğin­deki Tüketici Güven Endek­si’nin 100’ün üzerinde olması tüketicilerde ekonomiye iliş­kin “iyimser”; altında olması “kötümser” durumu gösteri­yor. Yükselmesi güven artışı, düşmesi güven kaybını ifade eden güven endeksinin, son 20 yılda aylar itibarıyla hep 100’ün altında değer aldığı dikkati çekiyor.

Ev umudu zayıfladı, araba ihtimali arttı

Güven endeksinin bileşenleri içinde en düşük değerleri alan ev satın alma beklentisine ilişkin alt endeks nisandaki sert yükselişin ardından mayısta düşerken, araba alma beklentisine ilişkin endekste yükseliş devam etti.

Gelecek on iki ayda ev satın alma veya inşa ettirme........

© Dünya