Son bir yılda yoğun borçlanma maratonu 

Faizi baskılama sürecinde kontrolden çıkan enflas­yonu dizginlemek, eko­nomiyi rasyonel zemine oturt­mak amacıyla geçen yıl uy­gulamaya konulan ekonomik programın bir yıllık uygulama döneminde, rekor düzeylerdeki merkezi yönetim bütçe açığının finansmanı için adeta borçlan­ma maratonu yaşandı.

Geçen yıl haziran ayında gö­reve başlayan yeni ekonomi yö­netimi, esas olarak temmuzdan itibaren devreye alınan önlem­lerle hayata geçirilen ekonomik program öncesinde kamu mali dengelerinde aşırı bozulmanın olduğu bir tabloyu devralmıştı. Şubat 2023’te yaşanan büyük depremler ve mayıs ayında ya­pılan genel seçimlerin de etki­siyle mali dengelerdeki bozul­ma iyice hızlanmıştı. Kamu ma­li dengelerindeki bozulmanın süreğen etkisiyle açıklardaki büyüme eğilimi ve yoğun borç­lanma ihtiyacı geçen yılın ikinci yarısı ve bu yılın ilk yedi ayında da devam etti.

Bu yılın temmuz ayı sonu itiba­rıyla son bir yılda merkezi yöne­tim bütçesi 1,4 trilyon lira nakit açığı verdi, 833 milyar TL iç ve dış borç ödeyip, 2,3 trilyon lira­lık yeni borçlanmaya giden Ha­zine’nin toplam net borçlanması 1,5 trilyon lira oldu.

Ekonomi yö­netiminin yoğun dış kaynak ara­yışlarına karşılık bütçe açığının finansmanında ana kaynağı iç borçlanma oluşturdu.

Kurlarda uzun süredir devam eden yatay seyrin, yarıdan fazlası döviz cinsinden oluşan merkezi yönetim borç stokundaki büyü­meyi sınırlamasına rağmen stok, bu sürede hızla büyümeye devam ederek temmuz sonunda 8,1 tril­yon liraya kadar çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yı­lın ocak-temmuz döneminde 844 milyar lira açık veren merkezi yö­netim bütçe verilerinden sonra, bu dönemdeki nakit açığı ve bu­nun finansmanı için gidilen borç­lanmaya ilişkin verileri de açıkla­dı. Buna göre ilk yedi ayda bütçe emaneti ve avanslar kalemlerin­deki toplam eksi (-) 288,6 milyar liralık hareketle birlikte bütçe­nin bu dönemdeki nakit açığı 1 trilyon 132,5 milyar liraya ulaştı.

Hazine bu açığın 188 milyar li­rasını kasa-banka mevcudu ile karşılarken kalan finansman için toplam 944,6 milyar lira­lık net borçlanmaya gitti. Hazi­ne’nin bu yıl ilk yedi aydaki top­lam net borçlanması geçen yılın aynı dönemindeki 449,2 milyar liralık tutarın yüzde 210,3’ü dü­zeyine ulaştı.

Ocak-temmuz dönemindeki bütçe giderleri içinde 449,6 mil­yarı iç, 126,1 milyarı dış borç fa­izi ve 91,2 milyarı da iskonto ve kısa vadeli nakit işlemlere ait fa­izler ile türev ürün ve kira ser­tifikası giderleri olmak üzere toplam 667 milyar liralık da faiz ödemesi yer aldı.

Yedi........

© Dünya