Türkiye’de coğrafi bölgeler arasındaki ekonomik gelişmişlik uçurumu daha da derinleşerek devam ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) iller bazında açıkladığı gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini coğrafi bölgeler bazına irca ederek yaptığımız çalışma, milli gelire en fazla katkı yapan Marmara ile en az katkı yapan Doğu Anadolu, başka deyişle refah düzeyi en yüksek ve en düşük ili bölge arasındaki farkın son on yılda daha da büyüdüğünü ortaya koydu.
Ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan, hizmetler ve sanayi katma değeri en yüksek ve en çok göç alan bölge olan Marmara 2013-2023 döneminde, daha da artan payı ile milli gelirin en büyük bölümünü yaratmaya devam etti. Bu dönemde tüm coğrafi bölgelerin dolar cinsinden toplam milli gelirinde artış yaşanırken, artış ivmesinde Akdeniz, Güneydoğu ve Marmara önce çıktı.
Dolar cinsinden en düşük artışın yaşandığı Karadeniz ise nüfustaki düşük artışa rağmen kişi başına milli geliri azalan tek bölge oldu. Kişi başı milli geliri en fazla artan bölge ise Akdeniz.
2023 yılında 1 trilyon 130,1 milyar dolar olan milli gelirin 505,7 milyar dolarla tek başına yüzde 44,7’sini, toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun yaşadığı Marmara Bölgesi yarattı. Bunun da 343,1 milyar doları tek başına İstanbul tarafından gerçekleştirildi. İstanbul, on bir ilin yer aldığı Marmara Bölgesi'nin toplam gayri safi hasılasında yüzde 67,9, toplam GSYH’de de yüzde 30,4 pay aldı.
Marmara, 2013 yılında 950,4 milyar dolar olan GSYH’nin 419,4 milyar dolarla yüzde 44,1’ini sağlamıştı. Buna göre 2013-2023 döneminde yüzde 15,6 nüfus artışı kaydeden Marmara’nın dolar cinsinden milli geliri yüzde 20,6, ülke milli gelirindeki payı da 0,6 puan arttı. Marmara’nın bölgesel gayri........