Bir yılda 236,6 milyar dolar dış borç çevrilecek

Türkiye’nin, orijinal va­desine bakılmaksı­zın gelecek bir yıl için­de çevirmesi gereken dış borç miktarı haziran itibarıyla 236,6 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde verilecek tahmini cari açığın finansmanı ile bir­likte yaklaşık 260 milyar do­lar dolarla, Merkez Bankası re­zervinin çok üzerinde bir dış kaynağa ihtiyaç bulunuyor.

Merkez Bankası, haziran sonu itibariyle kısa vadeli dış borç stoku ile izleyen bir yıllık dönem içinde vadesi gelerek geri ödenecek toplam dış borç miktarını açıkladı. Buna göre kısa vadeli dış borç stoku, ha­ziran sonu itibarıyla 180 mil­yar 524 milyon dolara ulaştı.

Bu stokun 97 milyar 534 mil­yon dolarla büyük bölümü­nü özel sektöre ait dış borçlar oluşturdu. Aynı tarih itibarıy­la Merkez Bankası’nın kısa va­deli dış borcu 44 milyar 691 milyon, kamunun kısa vadeli dış borcu da 38 milyar 299 mil­yon dolar oldu. Yılın ilk yarı­sında Merkez Bankası’nın kısa vadeli dış borç stoku 1 milyar 669 milyon dolar küçülürken kamunun 3 milyar 826 milyon, özel sektörün 2 milyar 164 milyon ve böylece Türkiye’nin toplam kısa vadeli dış borç sto­ku 4 milyar 321 milyon dolar net büyüme kaydetti.

Türkiye’nin, orjinal vadesi­ne bakılmaksızın gelecek bir yıl içinde itfa tarihi geleceği için geri ödemek zorunda ol­duğu toplam dış borç ise ha­ziran sonu itibarıyla 236 mil­yar 576 milyon dolar düzeyin­de bulunuyor. Çevrilecek bu dış borcun da yüzde 60’a yakın bölümü, reel sektör firmaları ve finans kuruluşları ile bir­likte özel sektöre ait.

Merkez Bankası’nca açıkla­nan verilere göre vadesine bir yıl ve daha az kalan, başka de­yişle gelecek bir yıl içinde geri ödenmesi gereken söz konu­su dış borçların borçlu bazın­da dağılımında en büyük bö­lümü, 137 milyar 511 milyon dolarla özel sektöre ait borç oluşturuyor. Bu da gelecek bir yıl içinde yapılacak toplam geri ödemenin yüzde 58,1’ine denk geliyor. Bu kapsamdaki borçlarının 62 milyar 232 mil­yon doları özel bankalara, 4 milyar 634 milyon doları........

© Dünya