Sümüklü böceklerden Hollywood starı

Bilim insanı Emilie Hardouin’e göre şehir­ler bazı hayvanların neslinin tükenmesi­ni engelliyor. İngiltere’de 27 memeli türüne ilişkin 11 bin gözlem analiz edildi. Doğal or­tamda nesli tükenmekte olan Batı Avrupa kir­pisi/ su sıçanı gibi türleri kentlerin koruduğu, doğal hayatta zorlanan türlerin şehirlerde da­ha hızlı ürediği ortaya çıktı.

Los Angeles’ta 967 türe ilişkin yapılan çalış­mada sümüklü böcek ve salyangoz gibi nemi seven türlerin kurak doğal hayattan lüks çim­lerle örülü evlerin arka bahçelerine göç ettiği ortaya çıktı. Yeraltı sivrisinekleri gibi insanlı­ğın inşa ettiği metrolardaki tünellerde hayata adapte olmuş pek çok tür Antroposen odaklı evrimin bir parçası.

Illinois Urbana Üniversitesi tarım ekono­misti Sandy Dall’a göre “insan türünü küresel tarım ticaretindeki işbirliği koruyacak.” “Ye­rel üret yerel tüket” mottosu mutlu azınlığın; “küresel gıda arzına” karşı duruşunun simge­si. Mesafe kısaldıkça düşük emisyonlu ürün­ler üreterek milli gıda sistemlerinin ulusla­rarası şoklardan korunacağı savunuluyor. Ya doğru değilse. “Glokal/yerel/organik tarım/ onarıcı tarım” gibi ekollerin de kusur ve çık­mazları var.

Uzmanlara göre; “iklim değişikliği karşısın­da toplumların beslenme hakkını korumak için yerelcilik etkili olmayabilir.” Leuven Üni­versitesi uzmanlarından Charlotte Janssens gıda üretimine ilişkin binlerce küresel harita oluşturdu ve bu........

© Dünya