Yapay zekâ: Dördüncü sanayi devrimi

Yapay zekâ, Dördüncü Sanayi Devrimi’nin diğer yenilikleriyle toplumu büyük ölçüde değiştirmeye hazırlanırken, bu yenilikler aynı zamanda hepimizde artan gelecek kaygısını da körüklüyor.

Dördüncü sanayi devrimi, yaşama, çalışma ve birbirimizle ilişki kurma biçimimizde köklü bir değişikliği getiriyor. Birinci, ikinci ve üçün­cü sanayi devrimleri ile orantılı olarak olağa­nüstü teknoloji gelişmeleriyle değişim hızı, ül­keleri ve coğrafyaları etkilemeye devam ediyor.

Günümüzde yapay zekâ, dar bir görevden di­ğer bir deyişle sadece yüz tanıma veya internet aramaları veya bir araba sürmek için tasarlan­mışken genel AI (AGI veya güçlü AI) neredey­se her bilişsel görevde insanlardan daha iyi per­formans göstermeyi hedefliyor.

Mavi yakalarla birlikte beyaz yakalar açısın­dan da toplumda artan işsizlik şu aralar oto­masyonla birlikte en sık tartışılan konular ara­sında yer alırken, ekonomistlerin tümü, yapay zekâ ile işsizliğin eşi benzeri görülmemiş bir öl­çek ve hızda yerinden edilebileceği, bunun da eşitsizliği daha da kötüleştirebileceği, sosyal uyumu zayıflatabileceği ve yoksulluğu artırabi­leceği yönündeki endişelerini dile getiriyor.

Gelişmiş ekonomilerin üretimi yeniden can­landırması ve otomasyonu benimsemesi nede­niyle gelişmekte olan ekonomilerin “erken sa­nayisizleşme”, ekonomik çıktıdan payı olarak sanayinin düşüşü riskiyle karşı karşıya olabilir.

Dördüncü........

© Dünya