Dünyada değişen yaşam, nüfus ve yaşın tüketici davranışlarına etkisi

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor ve birçok insan da günümüzde daha sağlıklı yaşıyor. Artık 50’li ve 60’lı yaşlardaki tüketicilerin nüfusu artarken, gelişen teknoloji, sağlık ve beslenme imkânları ve emeklilik yaşının ilerlemesi ile tüketim alışkanlıkları değişiyor.

Dünya çapında 1,6 milyar insan 50 yaşın üzerinde ve 2050 yılına kadar bu sayının ikiye katlanması bekleniyor. Geçmişte bir dönem 100 yaşına gelen bireyler haber değeri taşıyordu. Sadece yüz yıl önce ortalama yaşam süresi 50 iken İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda bu süre 60-65, 1980 sonrası da 70-75 yaşa ulaştı. Bugün bu süre neredeyse 80’i geçerken, sağlık alanındaki tıbbi gelişmeler 2000 yılından sonra doğan çocukların 100 yaşına kadar yaşamasını sağlayacak gibi gözüküyor.

Emekli kuşağı eğitim, çalışma, uzayan yaş ortalamasıyla yeniden oluşuyor ve geçmişte yaşlılık, emeklilik daha durağan bir dönemi ifade ederken, artık bu önyargılar kayboluyor. Şirketler bu yaş grubuna farklı bakarak, artan nüfusla mercek altına alıyor.

Dünya çapında aile yapıları 2095 yılına kadar önemli ölçüde azalabilir beklentisi oluşmaya başlarken, değişen aile üç önemli oluşum yaratacak: Birincisi geniş aile büyüklüğü zamanla azalacak. İkincisi bireylerin kendi nesillerinde kardeşler........

© Dünya