Dönüştürücü teknoloji: Yapay zekâ

Bugün birçok ülke, gelişen teknolojinin ana merkezi olma yönünde adımlar atarken, güçlü yeni yapay zekâ sistemlerinin gözetimini üstlenmek için de bir yarış içerisinde. Yapay zekâyı gerçekleştirmek ve bu teknolojiyi yönetmek için ülkeler, birçok sektörü uygulamada öncü seçiyor ve strateji adımları arasına koyuyor.

Ülkeler büyük yapay zekâ şirketlerini; ulusal güvenlik, ulusal ekonomik güvenlik veya ulusal kamu sağlığı ve güvenliği açısından önemli görürken, yapay zekâ sistemlerinin gelişimi için önemli bütçeler ayırıyor. Diğer taraftan bu sistemlerin güvenliğini sağlamak için de şimdiye kadar küresel ölçekte görülmüş en güçlü önlemleri alıyorlar.

Yapay zekâ; makinelerdeki insan zekâsının simülasyonunu ifade ederken, tipik olarak insan gerektiren görevleri yerine getirmelerini sağlar. 1950’li yılların başında Alan Turing’in “Makineler düşünebilir mi” sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci John Mc Carthy tarafından “Yapay Zekâ” terimi, ilk kez düzenlenen yapay zekâ konferansı olan “Dartmouth Konferansı”nda 1956 yılında kullanılmıştır.

Yapay zekâ çeşitli endüstrilerde dönüştürücü bir teknoloji olarak hızla öne çıkan, günümüzde en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Tüketici davranışları........

© Dünya