Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılına kadar “altın vize” veren 14 ülke vardı. Her geçen gün bu sayı azalıyor. Mülk edinilerek elde edilen oturum hakkı “altın vize” veya belirli miktarın üzerinde yapılan yatırım yoluyla elde edilen vatandaşlık hakkı “altın pasaport” uygulamalarından AB ülkeleri yavaş yavaş vazgeçiyor.
Birçok insan, yeni bir yerde yeni bir hayata başlamak veya kendi ülkelerindeki siyasi, sosyal veya ekonomik risklerden kaçmak için “altın vize” uygulamasını “altın fırsat” olarak görüyor. Altın vize, daha iyi iş fırsatları, yaşam tarzı, eğitim imkanları veya sağlık hizmetleri arayan zengin insanlar arasında rağbet görüyor.
“Altın Vize” uygulaması, Panama’da 100 bin dolarlık yatırımdan başlayıp, Lüksemburg’da yerleşik bir finans kuruluşuna 21.4 milyon dolarlık depozito yatırımına kadar uzanıyor.
Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri “Schengen Bölgesi”ndeki ülkeler arasında vizesiz seyahat imkânı olması nedeniyle “altın vize” için en çok başvuru alan ülkeler olarak öne çıkıyor.
Ancak, AB Komisyonu hazırladığı raporlarda, yatırımla vatandaşlığın güvenlik, kara para aklama, vergi kaçırma gibi konularda kaygı yarattığını belirtiliyor.
AB Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi iki yıl önce “altın vize” uygulamasının........