menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Asıl sınav şimdi başlıyor…

31 0
10.06.2026

Geçtiğimiz haftaki ya­zımda, ilk çey­rekten itibaren büyümede göz­lenen yavaşla­maya rağmen enflasyonun ne­den düşmedi­ğini incelemiş­tim. Bunun bir açıklamasının, negatif çıktı açı­ğındaki geniş­lemenin enflas­yona yansımasının gecikmeli olarak ger­çekleşmesi olabileceğini söylemiştim. Bu durumda, önümüzdeki çeyreklerde enf­lasyonun ana eğiliminde düşüş eğiliminin başlamasının beklenmesi gerektiğini be­lirtmiştim.

Bu gerçekleşmezse, potansiyel büyüme ve çıktı açığına yönelik hesapları sorgulamak gerekeceğini; Türkiye’nin po­tansiyel büyüme hızındaki yavaşlama ne­deniyle mevcut büyüme hızının bile enflas­yonu düşürmede yeterli olmayabileceğini söylemiştim.Geçen hafta açıklanan mayıs ayı enflasyon oranları, birinci senaryonun ihtimalini artırmış görünüyor. Ancak bu ilk olumlu sinyalleri dikkate alarak para poli­tikası duruşunu yine erken gevşetirsek, bu eğilimin tersine dönmesi hiç de zor olma­yacaktır. Yani asıl sınav şimdi başlıyor.

Medyan enflasyon geriliyor

Hatırlanacağı gibi TÜFE enflasyonu ma­yıs ayında %1,7 ile beklentilerin hafif üze­rinde gelirken, yıllık enflasyon da 2,6’ya hafif yükseldi.

Ancak özellikle maliyet şoklarının ya­şandığı dönemlerde, enflasyon sepetin­de ağırlığı yüksek birkaç kalem enflasyon eğilimlerini domine edebiliyor ve gerçek enflasyon eğilimini tespit etmek zorlaşı­yor. Bunun için sıkça kullanılan yöntem­lerden biri, 160 alt kalemin tamamının aylık mevsimsel düzeltilmiş değişimle­rini hesaplamak ve bu artışların medyan değerini bulmaktır.

TCMB de 2024 yılının son Enflasyon Raporu’nda bu........

© Dünya