Enflasyon muhasebesinin özkaynaklar üzerindeki etkisi

Hisse senedi yatırımıyla ilgili uzlaşılan temel konulardan biri; şirket hisse fiyatlarını belirleyen temel şeyin geleceğe ilişkin beklentiler olduğudur. Yani moda tabirle hisseler geleceği fiyatlar.

Hisse senedi yatırımı yapmanın da zorluğu buradan gelir. Sadece şirketlerin açıklanmış finansal tablolarını doğru yorumlamak yetmez aynı zamanda gelecekte bu finansal tabloların nasıl şekilleneceğini de öngörmek gerekir.

Bizdeyse son dönemde bırakın geleceği tahmin etmeyi mevcut durumu bile görmekte zorluk çekiliyor. Bunun en temel sebebi de bu yıl uygulanan enflasyon muhasebesi. Aslına bakılırsa burada suçlu enflasyon muhasebesi değil enflasyonun kendisi. Enflasyon muhasebesi uygulanmamış olsa da yüksek enflasyon ortamında şirketlerin finansal tablolarını yorumlamak, farklı yılların büyüklüklerini kıyaslamak, geleceğe ilişkin projeksiyon yapmak çok zor bir uğraş.

Paranın zaman değeri ve alternatif maliyet kavramları finansın ilk derslerinde gösteriliyor olsa da en fazla göz ardı edilen konulardan. Halbuki her analizde akılda tutulmaları gerekiyor. Hele ki yüksek enflasyon ortamında…

Hiç bu yılki bir makinenin TL cinsinden değeriyle bir yıl sonraki değeri aynı olur mu? İşte enflasyon muhasebesi bu ayrımı göstermeye yardımcı oluyor. Aynı şey özkaynak tarafı için de geçerli ve gördüğüm kadarıyla anlamakta en fazla zorlanılan konu da bu. Günün sonunda bilanço neden var? Yatırımcılar başta........

© Dünya